Om strömmen går hemma kan du börja med att undersöka om en säkring har slagit av eller om en propp har gått. Foto: Emelie Asplund
Göteborg Energi tipsar: Gör så här om får strömavbrott
Har du någon gång vaknat en mörk vintermorgon och inte kunnat tända sänglampan? Eller lagat mat när hela huset plötsligt slocknar? Det är lätt att blir stressad när strömmen går, men det finns enkla saker du själv kan göra innan du ringer efter hjälp.
– Börja med att se om en säkring har slagit av eller om en propp har gått om du har ett äldre elskåp. Det ger dig snabbt indikationer på var i huset eller lägenheten felet finns, säger Henrik Lundqvist, projektledare för akut felavhjälpning på Göteborg Energi.
Felsök genom säkringarna
Varje fastighet har en så kallad elservis där elnätet ansluts till huset via ett fasadskåp. Det sitter ofta på husväggen eller en servislåda, som kan finnas i ett förråd eller i källaren.
– Om jordfelsbrytaren har slagit av kan det till exempel bero på fukt. Stäng av alla säkringar, slå på jordfelsbrytaren och sätt sedan försiktigt på säkringarna en efter en tills den slår av igen. Då vet du var felet ligger, säger Henrik Lundqvist.
Vem har ansvar för vad?
Det kan vara klurigt att veta vem som har ansvar för de olika delarna av elnätet.
Om du bor i villa ansvarar du för allt på fastigheten förutom elmätaren och själva kabeln in i huset. Elnätet utanför tomtgränsen ägs av Göteborg Energi.
Om du bor i hyresrätt är det oftast hyresvärden eller fastighetsägaren som har det övergripande ansvaret. För dig som bor i bostadsrätt är det antingen du eller din bostadsrättsförening som har ansvaret.
– Om problemet finns inne i huset ska du ringa en elinstallatör, som får komma och felsöka. Har du däremot råkat gräva av en kabel i trädgården, kan du vända dig till oss, säger Henrik Lundqvist.
Elbesiktning – en trygg investering
Det är alltid innehavaren av bostaden som ansvarar för att elanläggningen är säker. En del i det ansvaret är att mätarskåp och elcentralen är i säkert skick. Som husägare finns det med andra ord en del att tänka på kring el, men det finns också hjälp att få.
– Mitt tips är att göra en elbesiktning. Då får du veta om elsystemet i ditt hus är säkert och följer reglerna. Och ska du dränera eller bygga på tomten är det bra att kolla med elleverantören var kablarna ligger innan du börjar gräva, säger Henrik Lundqvist.
Större strömavbrott syns på hemsidan
Inte sällan uppstår problem som inte har med den egna fastigheten att göra. Om elen försvinner och felet inte verkar vara i det egna huset kan du besöka Göteborg Energis hemsida där du ser vilka områden som har avbrott just nu.