2024-05-15 | 2 min läsning

Göteborg får en digital tvilling för besökare

Så här kan det se ut när arrangören guidas runt i en digital version av Göteborg. Plattformen är fortfarande under utveckling. Bild: Göteborg & Co
2024-05-15 | 2 min läsning
Göteborg får en digital tvilling för besökare
Snart kan arrangörer av möten och evenemang se sig runt i Göteborg utan att lämna kontorsstolen. I en digital kopia av Göteborg får besökaren sällskap av en guide och kan själv välja platser, arenor och hotell som ska besökas.

Allt fler städer har en digital tvilling som är en digital kopia av staden, så även Göteborg. Denna digitala tvilling används nu av Göteborg & Co för att skapa en besöksguide för mötes- och evenemangsbranschen.

– De som har varit i Göteborg och känner till destinationen tenderar att enklare ta beslut och rekommendera oss. Vi är inte lika välkända som vissa av våra konkurrenter. Därför är det viktigt att få visa upp vad vi kan erbjuda, säger Fredrik Lundgren, projektledare på Göteborg & Co Möten.

Landmärken, hotell och anläggningar

 Besöksguiden, som fortfarande är under utveckling, innehåller flera kända platser och landmärken liksom ett antal hotell och anläggningar, som Svenska Mässan Gothia Towers.

Digital tvilling

En digital tvilling av en stad är en detaljerad digital representation av en hel stad eller delar av den. Den kan innehålla uppgifter om byggnader, infrastruktur, trafik, miljöförhållanden, energianvändning och mycket mer.

Se film: Om den digitala guiden till Göteborg

Den som är mötesarrangör kan bjudas in till ett besök i den digitala miljön, där en guide hjälper till att visa vad Göteborg har att erbjuda. Besökaren väljer själv vad den vill se i form av hotell, anläggningar, restauranger, nöjen och sevärdheter. Det går också att välja olika tidpunkter på dygnet och olika årstider. Ett smakprov på hur det kommer att se ut visades på mötesbranschens stora mässa IMEX i Frankfurt den 14 maj.

Ett hållbart sätt att utforska staden

– Vi diskuterade hur Göteborg kan ta ytterligare ett kliv framåt inom hållbarhet och öka tillgängligheten. Det vi visade på IMEX var en film som ett smakprov på hur det kan se ut när en besökare blir guidad runt i Göteborg. Det är ett första steg i utvecklingen, säger Fredrik Lundgren.

Förutom att vara ett verktyg för arrangörer, så är målet att öka tillgängligheten till Göteborg för besökare med funktionsvariationer. Planen är att ha en testversion färdig i början av 2025 och en full version året därefter.Prenumerera så du inte missar något nytt!