2019-03-14 | 2 min läsning

Göteborg förbereder EU-valet

Hallå där Frida Nowotny! Du är valsamordnare på valnämndens kansli och håller som bäst på att förbereda inför EU-parlamentsvalet den 26 maj. Hur går det? - Bara bra. Vi är inne i en intensiv arbetsperiod just nu som bara kommer att öka för att kulminera på själva valdagen.

Hur förbereder man ett val?
– Det är ett stort logistikarbete att arrangera ett val. Vallokaler ska hyras och möbleras, röstmottagare rekryteras och utbildas. Därtill kommer hela hantering av förtidsröster. Och omfattningen på alla moment är enorm.

Kan du ge mig lite siffror?
– Det handlar om 350 valdistrikt med 150 vallokaler där 2 500 personer kommer att jobba på valdagen. Alla ska genomgå en förberedande utbildning och mängder av informationsmaterial ska tryckas och distribueras. Utöver det jobbar 160 personer i 18 dagar med att hantera 150 000 förtidsröster. Allt för att väljaren lugn och tryggt ska kunna gå och lägga sin röst på valdagen.

 Är det något moment som är nytt inför EU-valet?
Ja, vi har fått en ny lagstiftning som kräver att valsedlarna ska placeras på en avskärmad plats för att väljaren ska kunna ta sina valsedlar fritt från insyn. Väljaren ska sedan gå bakom den gröna valskärmen och göra sitt val genom att lägga ner sin valsedel i ett valkuvert. Det ställer nya krav på möbleringen och alla lokaler måste ses över så det finne ett bra flöde genom dem.

 Vilka arbetar i vallokalerna?
– Det är minst fyra röstmottagare, en ordförande som leder arbetet under valdagen och en vice ordförande som stöttar och ersätter ordföranden när hen inte är på plats. Det är även ordförande och vice ordförande som har i uppdrag att lämna över de räknade rösterna efter dagens slut.

 Kan vem som helst ansöka om att bli röstmottagare?
– Ja. Du går bara in och fyller i ett enkelt formulär på goteborg.jobbaival.se. Blir du antagen får du en gå en utbildning på cirka 2,5 timme.

 Får man betalt?
– Du får 2700 kronor för din insats. Men man ska veta att det kan bli en lång dag, från 7.00 och fram till midnatt.

Varför ska man bli röstmottagare?
– Det är många som återkommer val efter val för att de tycker det är spännande, roligt och inte minst – givande uppdrag. Genom att vara en del av det stora maskineri som brukar kallas valapparat bidrar du till demokratin. Röstmottagarna gör en enormt viktig insats och utan dem hade vi andra inte kunnat använda vår rättighet att gå och rösta i fria val. De är demokratins hjältar.



Prenumerera så du inte missar något nytt!