Göteborg förbereder sig för intensivt supervalår
– Det har aldrig varit så här många val under samma år någon gång. Trycket blir större på oss som organiserar det praktiska, men det blir ett intensivt år även för politiken och medborgarna, säger Sofia Olsson på valnämndens kansli.
Allmänna val till riksdagen, landstingen och kommunerna sker vart fjärde år. Vart femte år är det val till Europaparlamentet och i år sammanfaller de två valen.
I Göteborg kommer det dessutom hållas en folkomröstning om trängselskatten.
Fler röstmottagare än vanligt
Valet till Europaparlamentet är först ut den 25 maj.
– Volymmässigt är det inte så stort, med bara en valsedel. Men vi väljer att bemanna lite extra för att trimma in organisationen inför höstens stora val, säger Sofia Olsson.
På valdagen den 14 september arbetar mer än 2000 röstmottagare. Då ska göteborgarna också ta ställning för eller emot trängselskatten. Något som innebär en extra valsedel – totalt fyra – att ta emot och räkna.
Färre röstar till Europaparlamentet
Valdeltagandet i Göteborg brukar ligga strax över 80 procent. Betydligt färre göteborgare väljer att rösta i valet till Europaparlamentet.
– Det brukar vara runt 50 procent, även om det ökat något de senaste valen, säger Sofia Olsson.
Förtidsröstning under 18 dagar
För den som vill rösta är tillgängligheten stor. På valdagen är 297 vallokaler öppna, jämnt utspridda över staden. Dessutom finns möjlighet att förtidsrösta på ett 30-tal ställen under 18 dagar före valdagen.
– Det går bland annat att förtidsrösta på bibliotek, medborgarkontor och i Nordstan. Inför valen sprids informationen både på spårvagnar och på biografer, säger Sofia Olsson.