Göteborg går med i stort antidrogsamarbete
Projektet är inriktat på kunskapsutbyte inom vård och behandling av narkotikamissbrukare. Städerna ska samarbeta kring olika delprojekt i grupper om tre-fem i varje. Göteborg har tagit plats i projektets styrgrupp, tillsammans med bland andra Edinburgh i Skottland och Lugo i Spanien.
Vill lära mer om behandling av kokainmissbrukare
– Det är ett oerhört ambitiöst projekt, som främst går ut på att utbyta kunskaper och erfarenheter via Internet, säger Ove Lundgren, koordinator på sociala resursförvaltningen.
– På en särskild hemsida ska var och en av grupperna gå in och lämna rapporter och alla de andra kan logga in och se vad som händer i de andra projekten.
Förutom att delta i styrgruppen har Göteborgs Stad har erbjudit sig att vara drivande för något av delprojekten, ännu är det oklart vilket.
– Vi har sagt att vi vill lära oss mer om behandling av kokainmissbrukare, ett område där städer i Latinamerika har mycket mer erfarenhet än vi. Kokain är ett växande problem i Sverige och Göteborg, så vi vill gärna suga åt oss den kunskap som finns, säger Ove Lundgren.
Inrutade revir i många latinamerikanska städer
Något som latinamerikanska städer vill få av Europa är bland annat bättre kunskap om samverkan inom vård och behandling.
– Där har vi kommit hyfsat långt i Göteborg, även om mycket återstår att göra. För många latinamerikanska städer är detta unikt. Där är reviren stenhårt inrutade och de vill gärna se hur vi lyckats, säger Ove Lundgren.
På det området kunde Göteborg visa upp sin samverkan redan vid uppstartskonferensen i början av april i Santo Domingo i Dominikanska Republiken.
– Vi var en delegation på tio personer från kommunen, kriminalvården och sjukvården som höll anföranden. Det blev ett praktiskt åskådningsexempel på hur vi samverkar här hemma och gav Göteborg en hel del uppmärksamhet, säger Ove Lundgren.
Ska pågå i två och ett halvt år
Initiativtagare till projektet är EU-kommissionen och OAS (Organization of American States). Operativt leds projektet av CICAD (Inter-American Drug Abuse Control Commission), vilket är OAS organ för bekämpning av droger.
– Inom ett par veckor kommer vi att få ett förslag på projektinnehåll samt vilka städer vi skall samarbeta med. Vi får då antingen acceptera detta eller föreslå att Göteborg i stället medverkar i något av de andra delprojekten, säger Ove Lundgren.
Projektet kommer att pågå i två och ett halvt år. Förutom samarbetet via Internet blir det studiebesök och konferenser längre fram.
Kommunstyrelsen har lagt över ansvaret för projektet på Sociala resursnämnden. Någon budget för projektet är ännu inte fastställd utan beror delvis på hur mycket CICAD kommer att bidra med.