– Ett av stadens mål är ju att satsa på miljöfordon, och genom att aktivt flytta på gränserna så puttar vi den övriga marknaden framför oss. Det är den här bilen ett väldigt bra exempel på, säger Stefan Sohlström, affärsenhetschef vid Stadens Bud.
Den för marknaden helt nya varianten av bärgningsbil har köpts in av Gatubolaget, som i sin tur hyr ut den till sin enhet Stadens bud. Att köpa in en ordinär bärgningsbil som drivs med diesel skulle kosta runt 1,5 miljoner, medan den här kostar en miljon mer. Ett bidrag på 750 000 kronor från Västra Götalandsregionen har dock gjort att affären inte bara är miljömässigt försvarbar.
– Vi utför redan mellan åtta och tio transporter med bärgningsbil varje dag och nu har vi precis slutit avtal med trafikkontoret om att hämta krockade, utbrända eller övergivna bilar åt dem också, så nu lär det bli runt tolv dagliga transporter. Då är det definitivt bra ekonomi i att ha en sådan här bärgningsbil, eftersom driftskostnaderna absolut är konkurrenskraftiga gentemot dieselfordonen, säger Stefan Sohlström.
Bärgare sparar pengar
Stadens bud har sammanlagt 17 fordon i sin flotta, samtliga drivs med gas och tillsammans kör de till i snitt 1 400 adresser varje dag. Bärgningsbilens främsta uppdrag är att serva Gatubolaget med frakt av deras drygt 2 700 fordon till eller från försäljning eller uthyrning. Eftersom deras fordonsflotta inte är särskilt gammal handlar det däremot sällan om att hämta bilar efter rena haverier.
– Men Gatubolaget köper och säljer mellan 500 och 600 bilar varje år så det blir ändå många transporter. Om två personer skulle åka för att hämta eller lämna en ny eller gammal bil så skulle kostnaderna för det vara betydligt högre än att frakta bilarna med den här bärgningsbilen, som dessutom kan ta två personbilar åt gången, säger Stefan Sohlström.
Bra miljöval-certifierade
Det senare klarade inte den förra bärgningsbilen av, däremot var faktiskt även den gasdriven.
– Fast det var egentligen en lastbil från 2001 som vi fick bidrag av Energimyndigheten för att bygga om till en bärgare, så vi var tidigt ute redan då. Eftersom vi bara tankar biogas och därmed har låga utsläpp, och våra lastfordon dessutom alltid har hög fyllnadsgrad, blev vi 2010 blev certifierade av Naturskyddsföreningen som Bra miljöval, säger Stefan Sohlström.
Alla Stadens bud-fordon har även alkolås och så kallad ISA-utrustning, det vill säga ”Intelligent Stöd för Anpassning av hastighet”. ISA-enheten bevakar kontinuerligt hastigheten och larmar föraren om det går för fort och ger stöd för att köra mer ekonomiskt och miljövänligt. Dessutom genomförs drogtester på förarna med ojämna mellanrum.
– Sammantaget gör det att vi med fog kan benämna våra tjänster som kvalitetssäkrade miljötransporter, säger Stefan Sohlström.