2024-10-23 | 2 min läsning

Göteborg leder EU-projekt om tillgänglighet i städer

Göteborg leder ett nytt EU-projekt som ska göra städer mer tillgängliga. Projektet utvecklar en interaktiv plattform byggd på Göteborgs digitala tvilling.
2024-10-23 | 2 min läsning
Ett nytt initiativ kan göra stadslivet i Europa mer jämlikt och tillgängligt. Projektet stöds av EU och ska utveckla en interaktiv plattform byggd på Göteborgs digitala tvilling.

Projektet heter European citiverses uniting for inclusiveness och ligger inom EU:s program Digitala Europa. Det leds från Göteborg och samlar ett team från hela Europa. Målet är att göra stadens besöksmål och arenor tillgängliga för såväl invånare som besökare.

European citiverses uniting for inclusiveness

Projektet leds av Lindholmen science park genom innovationsprogrammen Xperience next och Visual arena. Övriga projektpartners är Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Our normal association, Rise, Future memories, Virtuell design, Younite (Finland), University of Twente (Nederländerna), The point labs (Rumänien), Iceberg plus(Rumänien) och Gate institute (Bulgarien). Följande partners är associerade till projektet: Kungsbacka kommun, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Yrgo och Digital twin cities centre.

Henrik Kant är stadsbyggnadsdirektör i Göteborg. Foto: Lo Birgersson

– Projektet ger oss ett betydande tillskott i det fortsatta arbetet med att utveckla vår digitala tvilling i Göteborg. Den digitala tvillingen är ett stort steg i stadsutvecklingen. Den gör att vi göra den digitala miljön lika inkluderande och deltagande som våra fysiska utrymmen strävar efter att vara, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör.

Utforska staden med hjälp av AI-assistent

En skräddarsydd och interaktiv digital tvilling av Göteborg integrerad med en AI-assistent gör att människor kan planera besöken, bekanta sig med utrymmen och uppleva staden på ett bekvämt sätt via sin egen dator, smartphone eller surfplatta. Detta kan ta bort många av de fysiska och mentala hinder som försvårar fullt deltagande i stadslivet.

Eric Jeansson är projektledare för Göteborgs digitala tvilling. Foto: Göteborgs Stad

– Den digital tvillingen ger oss helt nya möjligheter i att belysa och utforska frågeställningar kring tillgänglighet och universell utformning. Det leder till att vi kan planera och bygga en bättre stad som fungerar för alla, oavsett vem man är eller vilka förutsättningar man har, säger Eric Jeansson, projektledare för Göteborgs digitala tvilling, Virtuella Göteborg.

En första prototyp klar 2025

 Projektets officiella start i oktober är början på en två och ett halvt år lång resa, med den första milstolpen satt till första halvåret 2025. Då siktar teamet på att ha en prototyp av den tekniska lösningen. Ambitionen inom projektet är att leverera en produkt som sedan kan tillämpas på städer över hela Europa.

 



Prenumerera så du inte missar något nytt!