Göteborg och Helsingfors samverkar om medborgarbudget
Finländarna är inte bara bra på att bada bastu och ta sig till Eurovision. De är också duktiga på delaktighet i form av medborgarbudgetar. Därför har representanter för Göteborgs Stad och Helsingfors stad nu träffats för att utbyta erfarenheter om processen.
– Helsingfors och Göteborg har mycket gemensamt – det är ungefär lika stort, vi har liknande kultur och liknande utmaningar. I våra respektive nätverk behöver vi fylla på med kunskap och blicka utåt. Då är en sådan här samverkan bra. Vi bygger kontakter som är värdefulla framåt och får många nya idéer, säger Victoria Trygg, planeringsledare demokrati på demokrati och medborgarservice, Göteborgs Stad.
Kirsi Verkka är utvecklingschef vid stadskansliet på Helsingfors stad. Hon säger att det betyder mycket att få komma till Göteborg.
– Göteborgs Stad har gjort intressanta saker som vi kan lära av och vice versa. Oftast brottas man med många problem i vardagen och det är jättebra att vi här kan dela hur vi jobbar och prata om olika lösningar, säger hon.
Mer delaktighet för invånarna
Medborgarbudget är en demokratisk process där invånare får vara med och bestämma hur en viss summa av kommunens budget ska användas. I år har kommunfullmäktige i Göteborgs Stad fattat beslut om att tre medborgarbudgetar, på 1 miljon kronor vardera, ska genomföras inom socialförvaltningen Hisingen, Nordost och Sydväst. Målet är att invånarna ska få större inflytande och bli mer delaktiga.
– Det känns viktigt att ha bra processer för ökad delaktighet med tanke på hur världen ser ut just nu och vi behöver förstärka vårt arbete på lokal nivå. Det stärker tryggheten i samhället, säger Victoria Trygg.
Medborgarbudget – så här går det till
- Är öppet för alla som bor och verkar i de aktuella stadsområdena.
- Processen börjar med att invånarna lämnar in sina förslag på sociala aktiviteter som uppfyller vissa kriterier.
- Därefter får de rösta på de idéer de tycker bäst om.
- De förslag som får flest röster blir verklighet.
Läs mer om medborgarinflytande på medborgarinflytande.goteborg.se
Möjlighet att lämna in förslag
Göteborgs Stad började med medborgarbudgetar 2017. Sedan dess har det utvecklats till att omfatta fler stadsområden och även bostadsbolag genom så kallade boendebudgetar. För Hisingen är medborgarbudgeten nu permanent medan det i de två andra socialförvaltningarna är på försök i år.
Just nu är medborgarbudgetarna nu inne i sin förslagsfas och invånare i de olika stadsområdena Hisingen, Sydväst och Nordost kan skicka in förslag. Därefter bearbetar förvaltningarna förslagen och sedan får invånarna rösta. De förslag som får flest röster blir verklighet.
Stort intresse i Helsingfors
Helsingfors stad har arbetat med medborgarbudgetar i fem år och ska till hösten starta upp den fjärde omgången. Totalt har 22 miljoner euro lagts på 164 projekt där förslagen har kommit från invånarna. I år är beloppet 10 miljoner euro och i förra omgången kom det in 1 600 förslag.
– Vem som helst kan komma med förslag på vad som helst, som ryms inom budgetramen och som staden kan genomföra. Att inte sätta några begränsningar är ett sätt för oss att se vad som är viktigt och behövs. Det finns olika behov och det är viktigt att förslagen får spegla samhället och att de som inte annars är så motiverade att delta får höras. Vi har jobbat extra med att få skolungdomar, äldre, hemlösa och personer med invandrarbakgrund att bli involverade, säger Kirsi Verkka.
Från utegym till blomsterängar
Bland förslagen som har blivit verklighet i Helsingfors finns utegym, förbättringar av parker, omvandling av gräsmattor till blomsterängar för pollinerare, förbättring av åars ekosystem samt trivsamma uteplatser omkring dem.
– I hela Europa har motivationen att rösta och förtroendet för politiken sjunkit dramatiskt. Därför måste vi jobba på en lokal nivå där det kan hända saker snabbare än på statlig nivå. Det blir en närmare kontakt med medborgarna och vi är glada att det väcker så stort intresse, säger Kirsi Verkka.