Det var för ungefär ett år sedan som Berlin kontaktade Göteborg för att höra om städerna kunde bli partners i EU:s miljöprojekt som ska försöka hitta hållbara trafik- och transportsystem för Europas städer.
– Det är ett gott betyg för Göteborg att bli kontaktad. De större städerna i Europa vill ha med Göteborg, säger Lisa Sundell som är projektledare på Trafikkontoret.
I Göteborg är det Trafikkontoret som samordnar arbetet. Även TFK, Institutet för Transportforskning, Norra Älvstranden Utveckling AB och FordonsGas väst AB deltar.
Tellus
Projektet som Göteborg deltar i kallas TELLUS (
Transport &
Environment a
LLiance for
Urban
Sustainability) och sker tillsammans med Rotterdam, Berlin, Gdynia och Bukarest.
Det handlar om att få renare bilar, bussar och lastbilar som transporterar människor och gods. Projektet omfattar också satsningar på kollektivtrafiken, skapandet av miljözoner och nya logistiklösningar.
Göteborgsprojekt
De projekt som Göteborg deltar i är utveckling av miljözonen, en miljövänligare gasdriven älvskyttel, samlastning av gods i centrala Göteborg, godssamverkan i Lundby och gasdrivna tunga fordon.
Verksamheten startade vid årsskiftet och pågår i fyra år. Göteborg leder och ansvarar bland annat för projektet om miljözoner. Det beror på att Göteborg och Sverige kommit mycket långt i Europa på detta område.
Viktiga EU-pengar
Totalt har EU-kommissionen avsatt närmare 500 miljoner kronor till projekten i pilotstäderna. Göteborg får cirka 16 miljoner kronor av dessa. Pengar som är mycket viktiga även om Göteborgs Stad bidrar med ännu större summor till projekten.
– De här pengarna är viktiga. Projektet med tunga gasfordon skulle till exempel inte blivit av annars, säger Lisa Sundell.