West Pride pågår mellan 5 och 11 juni. Foto: Lo Birgersson

2023-06-01 | 3 min läsning

”Göteborg ska vara en stad för alla”

Göteborg har ett ansvar för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. En del av arbetet för mänskliga rättigheter är att varje år medverka i kulturfestivalen West Pride.

Göteborgs Stad har sedan 2007 deltagit aktivt i West Pride-festivalen och samarbetar med föreningen bakom festivalen. 

– Under West Pride får Göteborgs Stad en fantastisk möjlighet att träffa människor för att diskutera och få synpunkter hur vi på allvar ska vara en stad för alla. Samarbetet med West Pride har varit och är väldigt viktigt för oss, säger Safaa Daoud som är projektledare för Göteborgs Stads medverkan i West Pride. 

Eva Hessman, stadsdirektör och regnbågsambassadör. Foto: Julia Sjöberg

– Stadens arbete med mänskliga rättigheter behöver pågå året om och genom ett aktivt deltagande under West Pride vill vi ge det arbetet extra kraft och fokus. När festivalen ännu en gång tar plats i centrum är vår förhoppning att det blir en knutpunkt för ännu fler att kunna mötas, lära av varandra och tillsammans bidra till en hållbar och öppen stad, säger Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad och stadens regnbågsambassadör. 

Stort engagemang

Göteborgs Stad medverkar i West Pride på flera sätt. Medarbetare uppmuntras att gå i Pride Parade den 10 juni och flera av stadens verksamheter finns på plats för samtal i Pride Park i Bältesspännarparken. Göteborgs Stad ordnar också egna aktiviteter i Regnbågshuset och i Pride House på Stadsbiblioteket.

Göteborgs Stad har kommit långt när det kommer till hbtqi-personers rättigheter och vi har sett stora resultat. Engagemanget jag möter är det roligaste med mitt jobb. Många hör av sig och vill ha stöd i hur det går att prata om mänskliga rättigheter i sin verksamhet säger Safaa Daoud. 

Utbildning i normmedvetenhet och hbtqi

– Göteborg ansvarar för att allas mänskliga rättigheter blir verklighet. Det är viktigt att vi ständigt uppdaterar oss i hur vi bemöter våra kollegor, besökare och brukare på bästa sätt. Därför får bland annat alla medarbetare inom Göteborgs Stad möjlighet att höja kompetensen inom normmedvetenhet och hbtqi. Det är över 400 som anmält sig, säger Safaa Daoud. 

Safaa Daoud, projektledare. Foto: Pär Johansson

Fortsätta kämpa för att Göteborg blir en stad för alla

Göteborgs Stad har gjort en lång resa och ligger på flera sätt i framkant vad gäller arbete för hbtqi-personers rättigheter. 

Jag är stolt över det arbete vi gör men är ännu inte nöjd. Många upplever sig fortfarande diskriminerade och vi måste hela tiden fortsätta kämpa för att Göteborg ska vara en stad för alla, säger Safaa Daoud. 

 

Göteborgs Stad medverkar  i West Pride

  • Pride Parade 10 juni. Göteborgs Stad deltar bakom en gemensam banderoll med budskapet ”Göteborg – En stad för alla”. Flera verksamheter, förvaltningar och bolag går i paraden med egna banderoller. Paraden går från Gibraltarvallen kl. 13 och avslutas i Bältespännarparken. 
  • Pride Park 8 juni–10 juni. Göteborgs Stad har 26 verksamheter representerade i två tält i Pride Park i Bältesspännarparken. I ett tält kan unga hbtqi-personer mötas för att pyssla och göra andra roliga aktiviteter. I det andra tältet kommer medarbetare från olika verksamheter i Göteborgs Stads berätta hur vi jobbar normmedvetet och ta in synpunkter om hur vi kan utveckla det arbetet. 
  • Regnbågshuset. Göteborgs Stad arrangerar egna programpunkter under festivalen, bland annat i det nyöppnade Regnbågshuet där aktiviteter skapas av, med och för hbtqi-communityt.


Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | West Pride

West Pride är en konst- och kulturfestival som arrangeras varje vår av föreningen West Pride. West Pride skapar trygga mötesplatser och lyfterhbtqi-personers livssituation genom normkritik. Festivalens vision är en jämlik och inkluderande värld fri från fördomar och diskriminering.