2024-06-05 | 4 min läsning

Göteborg Stad arbetar med hbtqi-frågor året runt

Kulturhuset Kåken är en av de verksamheter i Göteborg som jobbar med hbtqi-frågor året runt. Under årets West Pride arrangerar de en konsert med Fredy Clue. Foto: Julia Åhall
2024-06-05 | 4 min läsning
Göteborg Stad arbetar med hbtqi-frågor året runt
Årets West Pride-festival lägger fakta på bordet om verkligheten för hbtqi-personer. Göteborgs Stad arbetar året runt för att alla göteborgare ska garanteras samma rättigheter. Mötesplatsen House of Colors och Kulturhuset Kåken är två exempel.

Den 10–16 juni är det dags för kulturfestivalen West pride, som lyfter normkritik och hbtqi-personers livsvillkor i Göteborg. Som en del av årets festival har West pride tagit fram kampanjen It’s fact up. Med kampanjen vill de visa hur verkligheten ser ut för hbtqi-personer genom att presentera statistik över bland annat hälsa, känsla av utsatthet och hatbrott.

Jinn Ohlson, verksamhetsansvarig på House of colors, tycker att det är ett bra initiativ.

Foto: Julia Åhall

– För oss som jobbar med frågorna året runt och ser hur det brister är det otroligt viktigt att lyfta just den biten. Det blir också något med statistik, då fattar folk, säger hon.

Mötesplats för unga med skyddsbehov

House of colors är en mötesplats för unga i åldrarna 13–20 år som identifierar sig som hbtqi+ eller funderar över sin sexualitet och/eller könsidentitet. Mötesplatsen är hemlig, eftersom ungdomarna har ett högt skyddsbehov. De unga är själva med och planerar träffarna.

West pride

West Pride är en ideell förening som varje år arrangerar en kulturfestival som lyfter normkritik och hbtqi-personers livssituation genom konst och kultur.

Årets festival pågår 10–16 juni. I år inleds festivalen med Pre-Pride 13 maj–9 juni.

Här hittar du hela festivalprogrammet!

– Det kan vara att vi bara hänger och snackar. De har ett stort behov av att prata med vuxna, men också med varandra. Ibland händer det att vi testar någon sport. Vi har också mycket kreativ verksamhet som att måla, rita, titta på film och lyssna på musik, säger Jinn Ohlson.

House of Colors arrangerar även lite mer öppna aktiviteter. Tidigare i år hölls till exempel en stor fest på Kulturhuset Kåken.

– Det är viktigt att ha en plats där vi kan prata om allvarliga saker, men det är också jätteviktigt att till exempel få arrangera en fest och ha roligt tillsammans, säger Jinn Ohlson.

Kåken ska vara en trygg plats för alla

 Både biblioteks- och programverksamheten på Kulturhuset Kåken är sedan några år tillbaka hbtqi-certifierade av RFSL.

– Det innebär att vi har ett systematiskt arbete med hbtqi-frågor. Tillsammans med RFSL tar vi var tredje år fram en handlingsplan om hur vi ska arbeta med frågorna, säger Raisa Pennanen, producent på Kåken.

Raijsa Pennanen. Foto: Julia Åhall

Raisa Pennanen sitter med i kulturhusets hbtqi-grupp som jobbar särskilt med just normkritik och normkreativitet för att göra Kåken till en trygg plats att vara på där alla känner sig välkomna.

– Det handlar om mänskliga rättigheter, och folks rätt att få leva och vara som de vill. Med certifieringen visar vi att vi tar frågorna på allvar, säger hon.

Aktiviteter på hemlig plats

 Under West pride arrangerar Kåken den 14 juni en konsert med nyckelharpisten Fredy Clue, som också är skaparen av Sveriges första ickebinära folkdräkt, Bäckadräkten.

House of colors arrangerar aktiviteter på hemlig plats för ungdomar som inte har möjlighet att gå på festivalen. Mötesplatsen finns också på plats i Pride Park i Göteborgs Stads unga-tält tillsammans med Gays in Angered och Norma.gbg.

Matilda Brink projektleder Göteborgs Stads medverkan i West pride. Foto: Julia Åhall

– Under helgen står det hela 32 olika verksamheter i stadens tält. Det är en stor spridning av olika förvaltningar som är representerade. Det gör mig väldigt glad och stolt, säger Mathilda Brink som projektleder Göteborgs Stads medverkan i West pride.

Göteborgs Stads medverkan

Under West Pride flaggar Göteborgs Stad med regnbågsflaggor runt om i staden.

Aktiviteter arrangeras i bibliotek, kulturhus och andra verksamheter.
Göteborgs Stad har två tält på Kungstorget i Pride park.
Den 15 juni deltar olika verksamheter samlat i Pride parade bakom banderollen med budskapet Göteborg – en stad för alla.

Här hittar du alla aktiviteter som Göteborgs Stad arrangerar

Länkar:Prenumerera så du inte missar något nytt!