Göteborg tar i hand på att öka kunskapen om EU
Det är 22 år sedan Sverige blev medlemmar i EU. Ändå visar utredningen ”EU på hemmaplan” att det råder en omfattande kunskapsbrist i samhället om hur unionen påverkar Sverige och tvärtom.
Från medborgare till tjänstemän och förtroendevalda finns en upplevelse av att frågor som rör EU är svåra att förstå och inte har någon koppling till den egna vardagen. Trots att så mycket som 60 procent av alla beslut på regional och lokal nivå påverkas av EU-beslut.
‒ Utredningen var en väckarklocka. Den fick regeringen att ta initiativet att vi tillsammans, på regional och lokal nivå, ska arbeta för att öka kunskapen och skapa bättre förutsättningar för invånare att påverka beslut som fattas inom EU, säger Katja Knuutinen, planeringsledare på Göteborgs Stads stadsledningskontor.
Tre åtaganden
Det västsvenska EU-handslaget innebär tre åtaganden för Göteborgs Stad, Göteborgsregionens kommunalförbund och Västra Götalandsregionen. De ska vara med och skapa förutsättningar för att lokala och regionala nivåer kan bli delaktiga tidigt i EU:s lagstiftningsprocess och synliggöra det EU-arbete som redan görs i Västra Götaland.
‒ Vi måste bli bättre på att berätta om alla de frågor vi arbetar med dagligen som berör vår region och är kopplade till EU. Redan nu börjar en EU-höst med frukostar, medborgardialoger och olika event som är riktade till allmänheten.
Handslagets tredje åtagande är att arbeta för att öka kunskapen om EU. Det handlar om riktade kunskapshöjande insatser med västsvenskt perspektiv. Ett exempel är det seminarium som hålls i anslutning till handslaget på fredag. Det vänder sig till tjänstemän och förtroendevalda och är ett samarbete med centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.
‒ På fredag tar vi i hand på att öka kunskapen om EU och tar varandras händer för att tillsammans arbeta mot en större delaktighet i de beslut som påverkar vår vardag, säger Katja Knuutinen.