Göteborg uppmärksammar internationella teckenspråksdagen
Det är FN som har instiftat The international day of sign languages, alltså den internationella teckenspråksdagen som uppmärksammas på olika sätt världen över.
– Att FN har valt att uppmärksamma denna internationella dag den 23 september är för att World federation of the deaf bildades 23 september 1951, berättar Lena Johansmide, verksamhetsutvecklare på Teckenspråksforum på förvaltningen för demokrati och medborgarservice i Göteborgs Stad.
Teckenspråksforum har gjort en film för att uppmärksamma dagen. Filmen kan du se här nedan och den kommer även att spridas i olika sociala kanaler.
Se filmen på Youtube: Internationella dagen för teckenspråken i världen
– Syftet med filmen är att uppmärksamma att döva har en internationell dag och är något som firas världen över. Vi ser oss som en kultur ihop, alla som är döva. Vi delar en språklig kultur som inte har några landsgränser, säger Lena Johansmide.
Göteborg firar teckenspråkets dag i maj
I Göteborg sker annars inget särskilt firande, eftersom man i stället firar Svenska teckenspråkets dag, som infaller 14 maj nästa år.
– Då brukar vi ha lite olika aktiviteter under en dag som vi kallar Teckenspråk i fokus. Vi har nyligen också firat Dövas dag med en kryssning till Finland. Det var Stockholms dövas förening som arrangerade den och då samlades döva från hela Sverige.
Sedan några år har döva också en internationell flagga, som har tagits emot av FN.
– Drömmen är ju att vi ska kunna hissa upp den flaggan på Gustaf Adolfs torg någon dag, säger Lena Johansmide.
”Olika teckenspråk men kan ändå förstå varandra”
Internationella samarbeten mellan döva världen över är vanligt, det arrangeras bland annat kulturfestivaler och olympiska spel för döva.
– Vi som är döva har en gemenskap som inte ser några gränser, vi ser oss själva som världsmedborgare. När jag reser utomlands och träffar andra döva så har vi en omedelbar koppling till varandra. Vi har alla olika teckenspråk så klart, men vi kan ändå förstå varandra, säger Lena Johansmide.
Lena är själv döv och intervjun med Vårt Göteborg görs med hjälp av en teckenspråkstolk som kopplas in digitalt. En teknisk service som alla döva i dag har rätt till.
Hur ser dövas möjligheter ut i samhället i dag?
– De har både förbättrats, men också försämrats. Tekniskt har det skett framsteg, till exempel att vi kan prata i telefon i dag med hjälp av en tolk. Och det finns också andra tekniska hjälpmedel som vi har tillgång till som har förbättrat våra möjligheter.
– Men det som har försämrats är att döva har svårt att få bra utbildning och jobb. Här behövs det mer resurser för att göra aktiviteter och studier mer tillgängliga. Man borde anställa fler döva i staden som har teckenspråket med sig, menar Lena Johansmide.
Man brukar säga att en promille av befolkningen är döva, vilket i Göteborgs fall skulle innebära ungefär 600 döva i staden. Men eftersom man numera inte får registrera barn som föds döva som offentlig information, är det svårt att veta exakt.