I förra årets omgång nådde Göteborgs Stad inte vidare till finalomgången. Men i år blev det både final och förstapris i WWF:s tävling Earth Hour City Challenge.
– Det är fantastiskt roligt, och lite rättvist också. Det har hänt mycket under det sista året som gör att vi kvalificerar oss bättre. I september förra året antogs ett klimatstrategiskt program som är väldigt ambitiöst och brett, säger Svante Sjöstedt, utredare på miljöförvaltningen.
Prisutdelningen sker i Stockholm i morgon tisdag 17 mars. Därefter inleds den internationella utmaningen, där Göteborg står mot de vinnande städerna från 16 andra städer. Förstapriset delas ut den 9 april i Seoul, Sydkorea.
Tävling där alla vinner
Syftet med tävlingen är att få städer att inspirera varandra i sitt klimatarbete.
– Det kanske verkar löjligt att tävla om en sådan här sak. Men någonstans är alla vinnare. Om till exempel Malmö, Sao Paolo och Barcelona är bra på att minska sina utsläpp får alla ta del av det, eftersom klimatfrågan är global.
Tävlingsbidraget från Göteborg var en diger lunta. Förutom det klimatstrategiska programmet, som beskriver mål och arbetssätt fram till 2050, listades även 65 klimatåtgärder. Där beskrivs allt från lånecyklar och cykelfartsgator till textilåtervinning och satsningar på fossilfri fjärrvärme.
– Man måste veta den övergripande färdriktningen, så att man inte glömmer något viktigt område. Samtidigt måste det vara kreativt, och man måste våga göra fel för att komma vidare, säger Svante Sjöstedt.
Tar grepp om alla utsläpp
I sin motivering till att utse Göteborg till vinnare lyfter juryn särskilt fram att staden har ett konsumtionsperspektiv på utsläppen i klimatstrategin. Det gör att man får med även utsläpp som sker i andra delar av världen, vid tillverkning av varor och tjänster som används i Göteborg.
– Det handlar inte bara om våra egna skorstenar. Hur vi lever, vad vi äter och hur vi reser är också viktigt för att kunna klara klimatomställningen, säger Svante Sjöstedt.
Att påverka vad göteborgarna väljer att köpa kan vara en svår och känslig sak. Men Svante Sjöstedt menar att det går. Ett sätt är att kommunen föregår med gott exempel.
– Idag serverar man vegetarisk mat på alla skolor en gång i veckan. Det har mycket mindre klimatpåverkan jämfört med till exempel nötkött. Det tror jag kan göra att barnen vänjer sig och inser att vegetariskt också är jättegott.
Vill skapa en stad som inte kräver bil
Det går också att påverka konsumtions- och resmönster genom hur själva staden planeras.
– Det gäller att bygga en sammanhängande och tät stad. Det pratar man ganska lite om som en klimatåtgärd. Men det ger stora konsekvenser på lång sikt, säger Svante Sjöstedt.
Om alla göteborgare enkelt kan ta sig till jobb, skola och fritidsaktiviteter genom att gå, cykla eller åka kollektivt kommer allt fler kunna och vilja välja bort bilen.
– Kommunen kan inte bestämma hur människor ska resa eller handla. Men vi kan lokalisera saker på ett klokt sätt.
Samma dag som prisutdelningen ska representanter från Göteborgs Stad ha en konferens tillsammans med de andra städerna som gick till final, Västerås och Eskilstuna. Syftet är att dela med sig av erfarenheter och arbetssätt, för att alla ska kunna bli klimatsmartare.