Göteborgarna får broschyr om beredskap hem i brevlådan
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har skapat en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Förra gången den delades den ut till landets cirka 5,2 miljoner hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit allierade i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare.
– Med tanke på den förändrade bilden i omvärlden är det denna gång ännu viktigare att ta del av broschyren och inte slänga den. Ta dig tid att läsa alla konkreta tips och råd. I Göteborgs Stad har vi länge jobbat med dessa frågor och nu är det ännu viktigare, säger Filip Lundgren, säkerhetschef i Göteborgs Stad.
Minst en veckas hemberedskap
Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och den ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.
Länk: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – Här kan du ladda ner den digitala versionen av broschyren:
Om Krisen eller kriget kommer
– Är det svårt av ekonomiska skäl att ha mat och utrustning hemma för hela familjen i en hel vecka kan man till exempel göra gemensam sak med sina grannar eller vänner. Om man inte har någon plats i till exempel vindsförråd eller källarförråd kan man höra med sin bostadsrättsförening eller hyresvärd om det går att göra något gemensamt, tipsar Filip Lundgren.
Han menar att det nu är dags att göra något konkret kring sin hemberedskap. Allt man har gjort i förväg kommer att betyda väldigt mycket om något händer.
– Man ska tänka klokt och fundera på vilka möjligheter man har för egen del. Att ha mat och vatten för tre dagar hemma är bättre än inget om man har svårt att få till en hel veckas beredskap.
En gemensam insats
Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige så kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Samtidigt vet vi att kriser av olika slag kommer att drabba oss, exempelvis cyberattacker, översvämningar och värmeböljor. Många kan känna oro inför omvärldsläget. Genom att göra saker tillsammans med andra för att stärka beredskapen kan man minska oron och i stället omvandla den till en konkret handling.
– Man ska se det som att man är en del av samhället i stort, om alla tar del av information och och tar sitt ansvar så är man med och bidrar till ett bättre samhälle. Det är en gemensam insats, menar Filip Lundgren.