2024-03-01 | 2 min läsning

Göteborgarnas konst 2023 visas på webben

”Upplevelse, på biblioteket” är ett fotografi och performance av den svenska konstnärsduon Restlessminds – Fabian Olovson och Emily Al-Ghussein.
2024-03-01 | 2 min läsning
Göteborgarnas konst 2023 visas på webben
Fredag 1 mars öppnar webbutställningen ”Göteborgarnas konst 2023”. Här visas alla verk som förra året köptes in till Göteborgs Stads konstsamling. Allt från fotografier, teckningar och oljemålningar till skulpturer och textila verk.

Under 2023 utökades stadens konstsamling med 63 nya verk av 55 olika konstnärer. Det är, enligt Angelica Olsson, intendent på Göteborg Konst, ett inköp som visar på stor variation av konstnärliga uttryck och teman.

”Ogdoagen (upprätthåller världen)” av Ruben Risholm. Foto: Hampus Bovbjerg Grip

– Det speglar samtidens stora frågor kring miljö, migration och mellanförskap, religion och digitalisering, men även teman som berör slumpen och kärlek, säger hon.

Många konstnärskap och uttryck

Varje år anlitas tre till fyra konstkonsulter som får välja ut vad som ska köpas in till samlingen. Under 2023 var det Julia Schuster, Tomas Lundgren och Elin Wikström. Budgeten låg på 950 000 kronor.

Göteborgarnas konst 2023

  • Vad: Stadens konstinköp under 2023
  • När: 1 mars–31 maj 2024
  • Var: På webben

Här ser du Göteborgarnas konst 2023
Göteborgs Stad: Göteborg Konst

Tanken är att skapa en samling där många olika konstnärskap och uttryck är representerade. Samtidigt som inköpen stödjer både konstnärer och utställningsverksamheter – och i förlängningen stadens konstliv.

”Diktatoriskt Träd”, blyertsteckning av Muhammad Ali Yavuz. Foto: Hampus Bovbjerg Grip

Flera av verken placeras sedan ut så att de möter göteborgarna på äldreboenden, bibliotek, skolor och andra kommunala arbetsplatser i Göteborgs Stad. I dag är ungefär 4 100 av samlingens drygt 10 000 konstverk utplacerade på omkring 150 olika arbetsplatser.

”Men Lots fru såg sig om. Då blev hon en saltstod” av Eliana Ivarsdotter Haddad. Foto: Hampus Bovbjerg GripPrenumerera så du inte missar något nytt!