Göteborgarnas konst visas i digital utställning
12 mars öppnade den digitala utställningen Göteborgarnas konst 2024. Där kan man fram till 12 juni se de 87 nya konstverk som Göteborgs Stad har köpt in för att placera ut i olika verksamheter.

– Grundtanken med att köpa in konst och placera ut den är att göteborgarna ska få ta del av konst i sin närmiljö och vardag. Det fungerar också som en brygga mellan det fria konstlivet och den offentliga sektorn och de verksamheter som finns inom staden, säger Angelica Olsson, konstintendent på kulturförvaltningen.

Vård- och omsorgsboenden, bibliotek och grundskolor är exempel på arbetsplatser där konsten placeras ut. Sedan starten 1946 har totalt 10 000 verk köpts in och det finns inga planer på att samlingen ska sluta växa.
– Det finns väldigt många verksamheter inom Göteborgs Stad, vilket sammantaget skapar en stor utställningsyta. Just nu är det runt 80 arbetsplatser som står i kö för att få konst utplacerad, det finns en stor efterfrågan, säger Angelica Olsson.
Webbutställningen tillgängliggör konsten
Bland de konstverk som köptes in förra året finns alltifrån grafik, skulptur, måleri och fotografi till videoverk.
– Utställningen är en del i vårt uppdrag att tillgängliggöra konst för en bred publik. Förhoppningsvis väcker det också ett intresse för alla konstnärerna. Nytt för i år är att verken också finns i Göteborgs Stads öppna databas, säger Angelica Olsson.
Verken väljs ut av konstkonsulter
Konstverken i årets utställning har valts ut av fem konstkonsulter som är yrkesverksamma konstnärer. Deras uppdrag är att under ett år bevaka gallerier och konsthallar i Göteborg, för att sedan bestämma vilka verk som ska köpas in.

– Det blir en väldig bredd bland konstverken. Vi brukar jämföra den offentliga konstsamlingen med ett bibliotek, här finns konstnärskap från olika tider, bakgrunder och konstformer, säger Angelica Olsson.
Men även om spridningen bland konstverken är stor, så ser hon vissa trender.
– Under de senaste åren har material som trä, lera och textil ökat bland verken. Jag tror att det är digitaliseringen som har bidragit till att det finns en längtan att aktivera andra sinnen, säger Angelica Olsson.
Göteborgs Stads öppna databas
I den öppna databasen går det att hitta rapporter och annan offentlig information från kommunens olika enheter, vilket gör att det både går snabbare och enklare att exempelvis ta fram statistik. Här finns också de 87 konstverken som köptes in till Göteborg förra året.
