Nina Zackrisson, miljöutredare och ansvarig för uppföljningen av miljömålet för människan på miljöförvaltningen. Foto: Ulrik Fallström

2025-04-07 | 3 min läsning

Göteborgarnas livsmiljö i fokus på Världshälsodagen 

Den fysiska livsmiljön som göteborgarna lever och verkar i har stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Att utsättas för skadliga ämnen, luftföroreningar och höga ljudnivåer kan ge hälsoproblem. Göteborgs Stad jobbar därför för att göteborgarna ska ha en hälsosam livsmiljö.  

I Göteborgs Stad tas speciell hänsyn till göteborgarnas livsmiljö i arbetet med miljömålet för människan. Det är ett av tre mål i Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram och innebär att göteborgarnas hälsa och välbefinnande ska främjas genom bättre luftkvalitet och ljudmiljö och minskad användning av skadliga ämnen.

Göteborg ska vara en grön och robust stad där ekosystemtjänster nyttjas för att tillgodose människors behov, både för kommande generationer och för oss som lever här och nu.  

Mer grönska i staden

Nina Zackrisson, miljöutredare och ansvarig för uppföljningen av miljömålet för människan på miljöförvaltningen, menar att det handlar om att Göteborg ska vara en bra stad för alla att bo i.  

– Mer grönska i staden är ett bra exempel på något som är bra för oss och naturen. Grönområden hjälper till att ta hand om regn, jämna ut temperaturer och ger oss plats för rekreation. Det är speciellt värdefullt nära bostäder och för de som är känsliga för värme, som små barn och äldre. 

Världshälsodagen

  • Finns till för att synliggöra hälsofrågor över hela världen.
  • Inträffar 7 april varje år
  • Är årsdagen för grundandet av världshälsoorganisationen WHO (från det engelska namnet World health organization) som bildades 1948.
  • WHO är en del av FN

Göteborgs Stad vill skapa en grön och robust stad genom att använda, bevara och utveckla naturens nyttor, så kallade ekosystemtjänster. Många av naturens ekosystemtjänster är bra både för miljön och vår hälsa.

De påverkar vårt välbefinnande och bidrar bland annat med att rena luft, dämpa buller, vattenreglering och naturupplevelser. Med hjälp av vatten- och grönytor kan klimatförändringarnas effekter utjämnas och samtidigt ge göteborgarna tillgång till mer hälsosamma miljöer. 

Skadliga ämnen en stor utmaning

I arbetet med miljömålet för människan beskriver Nina att en stor utmaning är skadliga ämnen, speciellt från konsumtion. Ett exempel är e-handel från marknader utanför Europeiska unionen. Eftersom de inte följer EU:s kemikalielagstiftning försvårar det textilåtervinning och omställning till cirkulär ekonomi i Sverige. 

– Det är svårt eftersom vi ofta inte ser eller märker av dessa skadliga ämnen, men samtidigt påverkar de oss jättemycket. Vår konsumtion skadar inte bara vår egen miljö här i Göteborg, den påverkar även människor och miljön i andra länder.  

Göteborgs Stad jobbar aktivt med att minska användningen av skadliga ämnen, samtidigt som fler och fler tillkommer. Verksamheter i Göteborgs Stad jobbar exempelvis med att dokumentera och redovisa hur de använder kemiska produkter. Det gäller både ämnen i produkter och varor som används i Göteborgs Stads verksamheter och de som byggs in i bostäder och lokaler.   

”Miljömålet är väldigt brett”

Avslutningsvis berättar Nina att det mest spännande inom målet, och det hon tycker gör det så viktigt, är att det handlar om många olika saker. 

– Miljömålet för människan är väldigt brett och omfattar så otroligt mycket. Jag och teamet som arbetar med målet är engagerade i allt från luft- och bullerplaner till stadsutveckling, det är både utmanande och spännande. Att göteborgarna har en hälsosam livsmiljö är jätteviktigt för att vi ska vilja bo i den här staden, nu och i framtiden.  



Prenumerera så du inte missar något nytt!