Snart finns det inte någon kvar som utifrån sina egna upplevelser kan berätta om Förintelsen –stegrande förtryck, raslagar och till slut koncentrationsläger med utrotning av miljontals judar, romer, funktionsnedsatta, homosexuella och oppositionella.
Hédi Fried är 96 år. Hon var bara tonåring när hon som ung judinna forslades i boskapsvagn till koncentrationslägret. Där skildes Hédi direkt från sin mor och far för att aldrig mer återse dem. Men mot alla odds överlevde både Hédi och hennes syster Livia och sedan dess ha Hédi ägnat stora delar av sitt liv åt att berätta om sina erfarenheter. Hon har skrivit flera böcker och oförtröttligt besökt skolor runt om i hela landet för att dela med sig av sin historia.
Finns ljus och hopp
I många år bar Hédi på en dröm att också göra barnbok om det hon upplevt. Och när hon och illustratören Stina Wirsén stötte ihop blev drömmen verklighet. Förra året kom boken Historien om Bodri och som nu delas ut till alla lågstadieklasser i Göteborg.
– Det här en viktig, men också mycket fin bok. Trots det tunga ämnet finns ett ljus och ett hopp i den. Historien berättas via en hund, Bodri, och det var tanken på Bodri som gjorde att den lilla flickan klarade av tiden i koncentrationslägret, säger Ann Hanbert.
Hon tror att det är viktigt att kunna prata om svåra och tunga saker även i tidig ålder.
– Då har vi möjlighet att ge barnen en mer hel bild, inte bara lösryckt information från olika håll. Barnen kommer hur som helst få höra talas om Förintelsen och nazisterna, om det sker i skolan har vi möjlighet att svara på barnens frågor. Tanken är också att föräldrarna ska informeras om att klassen fått boken och ska prata om den, säger Ann Hanbert.
Stöd för pedagogerna
Nu hoppas hon att pedagogerna i lågstadiet tar chansen att använda boken för att prata om detta ämne i sin undervisning. För att hjälpa pedagogerna finns ett stödmaterial framtaget och det ordnas en fortbildningsdag den 24 november.
Där deltar bokens illustratör Stina Wirsén som berättar om samarbetet med Hédi Fried – som är psykolog – om hur de tillsammans resonerat sig fram till hur historien kan berättas för barn. Där deltar också Hanna Weyler Müller, psykolog på Rädda Barnen, för att berätta hur man kan samtala med barn om svåra saker.
Fortbildningen och att boken delas ut är ett led i Göteborgs Stads arbete mot antisemitism och med barnkonventionen. Arbetet sker i samverkan mellan Levande Historia i Göteborg och grundskoleförvaltningen.
20 000 barn
– Allt som allt är det 965 lågstadieklasser i kommunala skolor, friskolor och grundsärskolor som får boken. Det innebär att 20 000 elever får möjlighet att ta del av och lära sig mer om de här viktiga frågorna, säger Ann Hanbert.
Fortbildningsdagen är för pedagoger i årskurs 1–3, samt lärare i fritidshem och kan följas på plats på Burgården eller digitalt via en livesändning. Om arrangörerna på grund av rådande pandemi väljer att inte ha deltagare på plats på Burgården, inbjuds alla att i stället följa fortbildningen via livesändningen. Den kommer också att spelas in och textas så att det går att ta del av den i efterhand. Anmälan kan göras via länken nedan.
FAKTA | Historien om Bodri
Hédi Fried överlevde Förintelsen och har i över trettio år rest runt i svenska skolor och berättat om sina erfarenheter. I boken Historien om Bodri vänder hon sig till de yngre barnen och den handlar om Hédis egna upplevelser av Förintelsen. Det är en berättelse om grymhet och sorg, men också om kraft och hopp – skildrat genom kärleken till hunden Bodri. Boken är ett samarbete med illustratören Stina Wirsén och ska även bli teaterföreställning och animerad film.
FAKTA | Fortbildning kring historien om Bodri
- För lågstadielärare den 24 november klockan 14–16
- Burgårdens konferenscenter, Skånegatan, lokal Bohéme. Fortbildningen sänds också live samt spelas in och textas.
- Deltar gör bland andra illustratör Stina Wirsén och Hanna Weyler Müller, psykolog på Rädda Barnen.
- Anmäl dig här