Representanter från flera europeiska länder är i Göteborg för att granska hur Göteborgs Stad arbetar med boenden för flyktingar och andra nyanlända. Här får de en guidad tur i Bergsjön av Pernilla Hallberg, verksamhetsledare för Bergsjön 2031, och Ann-Charlotte Gustavsson, utvecklingsledare stadsutveckling socialförvaltningen Nordost. Foto: Paul Wallner

2025-02-19 | 2 min läsning
Göteborgs arbete med boenden för flyktingar granskas av europeiska kollegor
Hallå där Paul Wallner, som jobbar som projektledare för det EU-finansierade projektet Consolidate Eurocities. Kan du berätta om projektet?

– Göteborgs Stad är med i det europeiska nätverket Eurocities, som i sin tur driver projektet Consolidate som pågår till 2027. Det handlar om hur vi på lokal nivå kan hjälpa människor att gå från tillfälliga till permanenta och trygga boenden. Fokus ligger främst på flyktingar och andra nyanlända och hur vi kan underlätta för dem.

Paul Wallner är projektledare för det EU-finansierade projektet Consolidate Eurocities.

Den här veckan, 17–19 februari, har Göteborgs Stad besök av nio representanter från Eurocities-nätverket.

Vad ska de göra här?

– I projektet har vi en metod som kallas ”peer view”, eller kollegiegranskning. Det innebär att vi som kommun först har gjort en självskattning för hur väl vi tycker att vi presterar inom olika områden som har med boendefrågan att göra. De här personerna, som kommer från Belgien, England, Tyskland och Österrike, ska sedan granska vårt arbete och förhoppningsvis ge oss värdefull feedback.

Hur går granskningen till?

– Delegationen kommer att intervjua personer från Göteborgs Stad och idéburna organisationer som jobbar med boendefrågan och med flyktingar och andra nyanlända. Vi kommer även ha en gruppintervju med personer från Ukraina som får berätta om sin upplevelse av hur kommunen har löst deras bostadssituation. Förutom alla intervjuer kommer delegationen även att göra ett par studiebesök.

Vad kommer granskningen att resultera i?

– Under den sista dagen kommer delegationen att sammanfatta sina upptäckter och presentera förslag på vad Göteborgs Stad behöver jobba vidare med. Förslagen kommer sedan ligga till grund för en handlingsplan som jag och mina kollegor kommer att börja jobba med direkt.

Varför tror ni att det här är ett bra arbetssätt?

– Det är alltid bra att utsätta sig själv för granskning och få ett utifrånperspektiv på verksamheten. Om vi bara jobbar på i vår egen kammare riskerar vi att sluta vara det vi vill vara här i Göteborg – en stad där vi tänker nytt och gör saker tillsammans. I dag tror jag det är viktigare än någonsin att vara ödmjuk och inse att man inte har alla svar och att vara lyhörd för nya lösningar. Genom att öppna upp för internationell feedback hoppas vi på att kunna hjälpa fler att gå från tillfälliga boenden till permanenta bostäder och därmed minska risken för hemlöshet.



Prenumerera så du inte missar något nytt!