Stadsfastighetsförvaltningen är en del av den svenska delegation som deltar på FN-konferensen HLPF, High-Level Political Forum 2023, i New York. Foto: Johan Gunnebo

Johan Gunnebo, energiingenjör på stadsfastighetsförvaltningen, och Lars Berndtsson, senior projektledare på stadsfastighetsförvaltningen, i FN:s lokaler i New York. Foto: Johan Gunnebo
Konferensen har två delar – en om hur världen hanterat Covid-pandemin, och en om hur man jobbar med hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Göteborgs Stad deltar för att framför allt prata kring arbetet med mål 7: Hållbar energi för alla och mål 11: Hållbara städer och samhällen.
Hög målsättning kring omställning och klimat i Göteborg
Göteborg ska vara en ekologiskt hållbar stad år 2030. Som en av Sveriges största fastighetsförvaltare och byggaktörer av framför allt offentliga lokaler och utemiljöer kan stadsfastighetsförvaltningen göra skillnad och bidra till den målsättningen. Hur förvaltningen har arbetat med Solenergiprogram 2030 med den långsiktiga målsättningen att 60 procent av den el som förvaltningen använder senast år 2055 ska produceras av solceller visar på det.
160 solcellsprojekt som producerar runt 13 GWh har genomförts sedan 2018 genom att bland annat arbeta på ett nytt sätt med upphandling av entreprenörer och konsulter. Många fler är på gång.
– Framgången för att lyckas hålla denna höga takt och kvalitet är långsiktiga ramavtal med samma konsulter och entreprenörer i våra solcellsprojekt. Då vet teamet exakt vad de ska göra i alla projektfaser, säger Lars Berndtsson, senior projektledare på stadsfastighetsförvaltningen.
Ny teknik för att visualisera och öka kunskap om solenergi
Göteborgs Stads arbete med solceller är långsiktigt på flera sätt och handlar även om att öka göteborgarnas kunskap och medvetenhet om solenergi och dess möjligheter. Utöver att installera solceller i högt tempo med hög kvalitet så har ingenjörer som arbetar i staden utvecklat ett eget övervakningssystem där solenergi kan övervakas i realtid.
En annan del i arbetet är att bidra till att synliggöra solteknik på ett pedagogiskt sätt för att fler ska förstå vilken kapacitet solen faktiskt har som energikälla. Därför har ett visualiseringssystem för förskola och skola skapats som sätter energin från solen i perspektiv som barn kan förstå i form av rörliga bilder.
Bred representation i Sveriges delegation
Det framgångsrika arbetet med solenergi är anledningen till att Göteborgs Stad nu får vara med och representera Sverige på FN-konferensen i New York. Den svenska delegationen har 31 deltagare, som är representanter från näringsliv, civilsamhälle, myndigheter, SKR, forskarsamhälle, riksdagen och regeringskansliet.
– Detta är otroligt spännande och en ordentlig fjäder i hatten för stadsfastighetsförvaltningen och Göteborgs Stad. Jag hoppas att många i staden sträcker på sig lite extra när jag och Lars representerar inte bara vår förvaltning, utan även Göteborg och Sverige under vår resa till FN och New York, säger Johan Gunnebo, energiingenjör på stadsfastighetsförvaltningen.
– Vi har mycket att vara stolta över, inte minst att vi bidrar till att utbilda en ny generation klimatsmarta göteborgare, säger han.

FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.
FAKTA | Stadsfastighetsförvaltningens solenergiprogram 2030
I slutet av 2017 antog dåvarande lokalnämnden solenergiprogram 2030, som nu gäller för stadsfastighetsförvaltningen. Enligt programmet ska alla takytor med god solinstrålning förses med solceller, vilket sker i samband med nyproduktion och takunderhåll i befintligt bestånd. Detta innebär att det varje år ska installeras solceller som producerar cirka 2,7 GWh el med målet att år 2030 har en lokal förnybar elproduktion om 35 GWh.
De 160 solcellsprojekt som genomförts levererar runt 13 GWh.
Satsningen är ett led i Göteborgs Stads arbete att uppnå målet att år 2050 ha hållbara och rättvisa nivåer av klimatpåverkande utsläpp och genomföra Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram 2021-2030.