2024-12-10 | 2 min läsning

Göteborgs första gröna refug på plats

Barn från förskolan Götaverksgatan 22 har varit med och byggt insektshotell till biotoprefugen. Foto: Göteborgs Stad
2024-12-10 | 2 min läsning
Göteborgs första gröna refug på plats
Under hösten har en så kallad biotoprefug byggts på Götaverksgatan på Lindholmen. På onsdag 11 december sätts de sista pusselbitarna på plats i form av fågel- och fladdermusholkar som tillverkats av förskolebarn och skolelever.

Det som tidigare var två asfalterade refuger har under hösten omvandlats till en så kallad biotoprefug. Det är en grönskande plats mitt i gatan som bidrar till biologisk mångfald och en hållbar attraktiv stadsmiljö.

– Med biotoprefugen bidrar vi till en god livsmiljö inte bara för de som bor och vistas i området. Den kommer också att vara gynnsam för pollinerande insekter och andra småkryp, vilket är viktigt för en ökad biologisk mångfald, säger Åsa Svensson, projektledare på Älvstranden Utveckling AB.

Visionsbild på biotoprefugen på Lindholmen. Bild: Göteborgs Stad

Hjälp från skol- och förskolebarn

Refugen har byggts med hjälp av stadens arbetsmarknadslag, som erbjuder sysselsättning och arbetsträning för personer som länge stått utanför arbetsmarknaden. Dessutom har barn från Brottkärrsskolan och förskolan Götaverksgatan 22 hjälpt till.

– Skolbarnen har varit med och designat, byggt och målat holkar för ugglor och småfåglar och förskolan har byggt insektshotell och målat holkar till fladdermöss och småfåglar. Det är ett roligt sätt att göra barn delaktiga i framväxten av sin närmiljö och stad, samtidigt som de lär sig om djur och växter, säger Åsa Svensson.

Elever från Brottkärrsskolan har tillverkat och målat fågel- och fladdermusholkar. Foto: Göteborgs Stad

Återbrukat material

 Biotoprefugen består av buskträd, klätterväxter och örter som bidrar till att rena luft, minska buller och rena dagvatten. Rishägn, stubbar, fågelholkar och insektshotell ger livsmiljöer för insekter och smådjur som annars har svårt att hitta boende i staden.

Mycket av materialet är återbrukat från andra platser i Göteborg. Till våren kommer även betongbänkar som är tillverkade av spillbetong från halvöbyggnationen på Masthuggskajen.

Biotoprefugen på Götaverksgatan

Bygget av biotoprefugen är ett resultat av en nära samverkan mellan Göteborgs Stad, Atrium Ljungberg och konsortiet för Lindholmshamnen, där HSB, Peab Bostad, Riksbyggen, Skanska och Älvstranden Utveckling AB ingår.

Länk: Lindholmshamnen



Prenumerera så du inte missar något nytt!