2024-10-08 | 2 min läsning

Göteborgs klimatarbete får erkännande av EU

Göteborg har höga mål när det gäller klimatarbetet. En viktig del handlar om att minska utsläppen. Foto: Ulrik Fallström
2024-10-08 | 2 min läsning
Göteborg har som mål att år 2030 ha ett klimatavtryck nära noll. Nu har Göteborgs klimatarbete granskats av EU-kommissionen och fått en så kallad “EU Mission label” – en kvalitetsstämpel som ska hjälpa till att öka takten i den gröna omställningen.

Till grund för utnämningen den 8 oktober ligger ett klimatkontrakt med EU-kommissionen som beskriver Göteborgs mål och planer för att ställa om till en klimatneutral och hållbar stad. Klimatkontraktet har sedan granskats och godkänts av EU-kommissionen med stöd av experter.

 – Det här är mycket positivt och ett viktigt steg för den gröna omställningen i Göteborg. EU-kontraktet ökar möjligheterna för Göteborg att snabba på omställningen genom att det underlättar tillgången till finansiering från EU, nationellt och regionalt, säger Karin Pleijel (MP), ordförande i miljö- och klimatnämnden.

Plan med fokus på sju områden

För att godkännas av EU-kommissionen har Göteborgs Stad beskrivit sin plan för hur staden ska lyckas med klimatomställningen. Planen beskriver sju områden som Göteborg ska fokusera på för att få ner utsläppen, till exempel från transporter och industrin. Planen beskriver också hur Göteborgs Stad ska samarbeta med andra aktörer och vilka områden som behöver mer fokus.

– Arbetet med klimatkontraktet visar att det krävs ett intensivare arbete för att nå snabbare minskningar av utsläppen, på alla områden och med brett engagemang från många aktörer i Göteborg. EU-kommissionens utnämning ger oss ett kvitto på att vi är på rätt väg när vi tar oss an utmaningarna framåt, säger Marcus Jahnke, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Ska underlätta finansiering

Tanken från EU-kommissionen är att utnämningen ska underlätta för Göteborg och andra städer att hitta finansiering för klimatåtgärder från EU, nationellt och regionalt och även från privat sektor. Hittills har ett trettiotal städer i Europa fått EU Mission label.

Dessa har skrivit under klimatkontraktet:

I Göteborg har klimatkontraktet arbetats fram av kommunens förvaltningar och bolag och skrivits under av Göteborgs Hamn, Renova, Göteborg Energi, Göteborg & Co., Business Region Göteborg, Framtiden, HSB Göteborg, Göteborgsregionen, Hyresgästföreningen region Västra Sverige, RISE, Wexsus, Fairtrade City Göteborg, Göteborgs universitet, IVL Svenska miljöinstitutet, Västra Götalandsregionen, Vasakronan, Göteborgs domkyrkopastorat, ABF Göteborg, PRO Göteborg och Volvo Cars.

Länk: Miljö- och klimatprogram för Göteborgs Stad 2021–2030



Prenumerera så du inte missar något nytt!