Foto: Lo Birgersson
Göteborgs konsumentrådgivare ger goda råd inför julhandeln

Cassandra Larsson är en av Göteborgs Stads konsumentrådgivare.
– Företagen tjänar multum nu och det är din plånbok som drabbas. Så se till att göra ett köp som du är nöjd med och som inte leder till knasiga överraskningar, säger Cassandra Larsson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.
Hon har gott om tips om sådant som konsumenter inte alltid har koll på, men som kan var bra att veta inför den kommande julhandeln. Vad är skillnaden mellan öppet köp och ångerrätt? Vilka regler gäller om man ska reklamera en vara? Varför det är säkrast att handla från e-butiker med kryptering när man shoppar online?
Skydda dina uppgifter
Svaren på de två första frågorna hittar du i listan nedan, och den tredje frågan besvarar Cassandra så här:
– Om en sida inte är krypterad kan man likna det med att du skickar alla dina kortuppgifter till en okänd person, som kan använda dem till vad som helst utan att du har koll. Är e-butiken däremot krypterad kan uppgifterna bara användas till just det här köpet.
Kolla efter s eller hänglås
Okej. Men hur vet man då att en sida är krypterad?
– Det brukar man kunna se i webbläsaren. I vissa så ser man att det står ”https” i stället för ”http” i början av webbadressen, eller så kan det vara en liten hänglåssymbol som visar att sidan är krypterad, säger Cassandra Larsson.
Returfrakt kan bli superdyrt
En annan sak som kan vara bra att kolla upp innan man handlar online är vilka villkor som gäller för frakten om man ångrar sitt köp. Det varierar nämligen.
– Om affären skrivit att det är köparen som står för returfrakten kan det bli superdyrt att ångra sig om man till exempel har köpt en möbel eller något annat tungt. Om det inte står något om vem som ska betala så är det företaget som ska göra det, säger Cassandra Larsson.
Fråga Konsument Göteborg
Det är dock inte alltid som företagen själva känner till vilka regler som gäller, berättar hon. Därför är det viktigt att man som kund känner till sina rättigheter. Och om man behöver hjälp som konsument och bor i Göteborg kan man alltid vända sig till Cassandra och hennes kolleger på Konsument Göteborg.
– Vår konsumentrådgivning är kostnadsfri för alla som bor i Göteborg, Mölndal och Partille. Och även Öckerö kommun, fram till årsskiftet, säger hon.
”Var ute i tid”
Ett annat av hennes råd handlar om att fundera ordentligt på vad man ska köpa – och när.
– Det är viktigt att inte falla för den aggressiva marknadsföringen utan försöka vara ute i god tid och överväga vad man ska köpa. Då kan man också skanna av Blocket, Tradera och köp- och säljgrupper – där finns hur mycket som helst vad gäller exempelvis möbler, kläder och dekorationer, säger Cassandra.
FAKTA | FAKTA | 5 tips inför julhandeln från Konsument Göteborg
- Om du handlar på nätet: Handla från säkra sidor, det vill säga krypterade hemsidor. Är e-handlaren tydlig med sina kontaktuppgifter? Om inte blir det svårt för dig att komma i kontakt med företaget om det blir strul med köpet. Om du handlar från en e-handlare utanför EU står du utan europeiskt eller svenskt konsumentskydd. Köper du elektronik är du inte heller garanterad att produkten uppfyller de säkerhetskrav som ställs i EU.
- Om öppet köp och ångerrätt: Det är skillnad mellan öppet köp och ångerrätt. Om du handlar i en fysisk butik bestämmer butiken själv om de vill erbjuda öppet köp eller bytesrätt. Du måste alltid kunna bevisa att köpet är gjort i butiken. Det gör du med ett kvitto eller ditt kontoutdrag.
Om du handlar på nätet av en svensk eller e-handlare från EU har du alltid 14 dagars ångerrätt. Det betyder att du har 14 dagar på dig att ta kontakt med företaget och berätta att du vill ångra ditt köp. Många företag ger dessutom möjligheten att ångra dig en längre period.
Kom ihåg att behålla lappar, kvitton, orderbekräftelser, retursedlar och emballage. Det kan annars påverka din rätt att utnyttja öppet köp eller få full återbetalning när du utnyttjar din ångerrätt! - Om betalning: Undvik att betala innan du får hem varan. I värsta fall står du utan både pengar och julklapp om varan inte kommer fram i tid. Om du har betalat med kort och mottagaren beslutar sig för att lämna tillbaka julklappen kräver många handlare att pengarna måste sättas tillbaka på samma kort. Det kan ställa till det om du ska ge en julklapp till någon som bor långt bort från dig.
- Om julklappen går sönder: Var aldrig rädd för att kontakta företaget om det du har köpt går sönder. Inom EU har du minst två år på dig att reklamera, det vill säga klaga på ett ursprungligt fel. I Sverige har du tre år dig att reklamera ett fel. Genom att du reklamerar skickar du signaler till handlaren att du inte accepterar en trasig produkt eller en produkt som inte motsvarar den utlovade kvaliteten.
- Vad ska du köpa? Julhandeln kan kännas stressig för många. Om du handlar i sista minuten är risken större att du gör ett ogenomtänkt köp. Om du däremot är ute i god tid hinner du göra noggrannare överväganden vilket i bästa fall leder till att du minskar de onödiga köpen (sådana julklappar som mottagaren inte vill ha). Vet du vad mottagaren önskar sig kanske du till och med kan köpa gåvan second hand.