2003-05-10 | 3 min läsning

Göteborgs matkultur hyllas i utländsk press

Matkulturen i Göteborg håller världsklass! New York Times och Financial Times är två ledande internationella tidningar som hyllar den svenska och göteborgska matkulturen. Svensk mat har blivit trendig och restaurangerna i Göteborg kan jämföras med de bästa i världen.

Svenska Kocklandslaget har vunnit de mest prestigefyllda gastronomiska tävlingarna de senaste åren, World Cup, OS och Expogast. Göteborgarna Krister Dahl, Michael Björklund och Magnus Lindström ingår i laget.

7 av 9 kocktitlar

Den nationella utmärkelsen Årets Kock har sju gånger de senaste nio åren gått till kockar i Göteborg, i år till Magnus Lindström. Matbibeln Michelin Guide Rouge har givit en stjärna till tre restauranger i Göteborg: Sjömagasinet, 28+ och Fond.

– Om Göteborg låg i Frankrike, hade vi antagligen haft åtta eller nio restauranger med en stjärna, sa Leif Mannerström i Financial Times i april i år.

– Jag vill gärna visa amerikanerna att svensk mat är något mer än bara kokt fisk med vit sås och kokt potatis, sa Stefan Karlsson i New York Times i oktober förra året.

Brinnande intresse

– Här i stan finns ett antal väldigt duktiga kockar med det brinnande intresset som fordras för att driva krog på så här hög nivå, säger Leif Mannerström.

– Vi är konkurrenter men kan ändå umgås, ha trevligt och dela med oss av våra erfarenheter.

Göteborg & Co Media Center tog emot och gjorde program för cirka 200 journalister förra året. Restaurangbesök där journalisterna träffar kockar ingår i de flesta program. Besöken resulterar i
artiklar om Göteborg som storstadsdestination ”city break” där det fina restaurangutbudet blir ett viktigt argument för att resa till Göteborg.

Rekordmånga journalister

Under maj månad kommer rekordmånga matjournalister till Göteborg.

Finlands mest kända matskribenter gör varje år en utlandsresa och i år har man valt Göteborg. De tio journalisterna besöker flera restauranger, gör studiebesök hos bland andra Svensk Fisk och får ta del av det senaste inom livsmedelsforskning.

Samtidigt besöker sex engelska ledande matjournalister Göteborg och Västsverige tillsammans med en svensk krögare från London.

Och två pressresor från USA, för sammanlagt tolv journalister och fotografer, visar upp den bästa gastronomiska sidan av Göteborg och Sverige.

Så här skriver ett par tidningar:

FINANCIAL TIMES, APRIL 2002:
”Göteborg, Sveriges andra stad, må vara liten men dess trendiga barer, prisbelönta restauranger och fantastiska arkitektur, gör stan till ett kosmopolitiskt centrum.

EVENING STANDARD, OKTOBER 2002:
”Applåder för Göteborg, en liten stad, attraktiv och kul.
Dess trädbevuxna avenyer och vackra sekelskrifteshus som minner om Paris, gör tillsammans med trottoarserveringar, en stark kafékultur, ständigt populära barer, och restauranger med Michelin-stjärna, stan till ett västsvenskt paradis.



Prenumerera så du inte missar något nytt!