Göteborgs mest kända hus blir energismarta
– Vi är nästan halvvägs. Nu ökar vi takten och genomför alla insatser vi kan för att nå vårt klimatmål, säger säger Robert Schwartze, chef för drift och energi på Higab.
4000 smarta sensorer spårar energitjuvar
Sen 2019 har Higab minskat sin energianvändning med 11,7 procent men för att nå målet på 30 procent krävs stora satsningar. Som en del i detta har bolaget tagit fram ett nytt energisystem som ska fungera både i de äldre byggnadsminnesförklarade husen och de modernare byggnaderna.

Robert Schwartze.
– Det är utformat för att vi ska ha full överblick av vad som händer i varje enskild fastighet. Samtidigt pågår arbetet med att montera 4 000 smarta sensorer för att spåra energitjuvar. Vi behöver veta varje fastighets svaga punkt och åtgärda därefter, säger Robert Schwartze
Rätt insatser i varje hus
– Det är ett omfattande arbete. Med vårt varierade bestånd från moderna kontorshus till kulturscener och byggnadsminnen står vi inför en komplicerad uppgift. Vi kan inte ha en standardlösning för alla, utan vi behöver veta att vi gör exakt rätt insatser i varje hus, fortsätter Robert Schwartze
Energifrågan tas med i tidigt i Higabs projekt för att få till tekniska lösningar som drar så lite energi som möjligt.
– Vi genomför också dagliga energioptimeringar av våra tekniska system och så fort något inte stämmer i våra hus får vi ett larm så att vi kan åtgärda felet till och med innan hyresgästen har gjort en felanmälan, säger Robert Schwartze.
Testar teknik på kontoret i Gårda
Under det kommande året kommer Higabs kontor på Gårdavägen 2 att vara testhus för energismart teknik. På tur för energisparande åtgärder står bland annat Kvibergs kaserner och Radheska huset i hörnet på Norra Hamngatan och Smedjegatan. Arbete pågår också på Härlanda Park och Briggen på Tredje Långgatan.
Förutom lägre energikostnader så väntas energianvändningen minska med totalt 18 000 megawattimmar per år vilket motsvarar 1 000 eluppvärmda villor.