2024-02-05 | 3 min läsning

Göteborgs politiska historia nu digitalt sökbar

Helena Mattisson och Eva Karlsson i Regionarkivets forskarsal på Otterhällegatan 5. Foto: Camilla Adolfsson
2024-02-05 | 3 min läsning
Göteborgs politiska historia nu digitalt sökbar
I stället för att bläddra i tjocka böcker hittar du numera Göteborgs politiska historia i en sökbar databas på webben. Det är Regionarkivet som har samlat kommunfullmäktiges handlingar från 1863 till 1996. 

I Regionarkivets forskarsal står långa rader med stora, tjocka böcker. Här finns dokumenten som berättar Göteborgs politiska historia. En tryckt bokserie med handlingar från Göteborgs stads- och kommunfullmäktige åren 1863 till 1996.

Foto: Camilla Adolfsson

Bokserien är av stort värde för alla som vill veta vilka politiska beslut som lett fram till att Göteborg ser ut som det gör i dag. Inte minst är den en bra ingång till andra arkiv som finns på Regionarkivet.

Snabbt och lätt att söka

En databas av det slag som nu skapats har länge varit efterfrågad av forskarna. Böckerna i serien är ganska många och i vissa fall otympliga.

– Att söka i arkiven kan vara mödosamt. Så att börja i den här databasen ger en bra överblick. Det går snabbt och lätt att söka på personer, platser och byggnader i staden. Senare kan man fördjupa sig i andra arkiv, säger Helena Mattisson, arkivarie på Regionarkivet, och fortsätter:

– Häromdagen hade vi en forskare här som skulle forska om Toleredsskolan. I kommunfullmäktiges handlingar går det att hitta både svaret på varför man ville ha en skola där och sedan följa processerna som lett fram till att skolan byggs.

Foto: Camilla Adolfsson

Allt innehåll skannades in

Andra fördelar med den digitala databasen är att man kan söka hemifrån och utanför Regionarkivets öppettider. Det går även att söka om man befinner sig på annat håll, i Sverige eller utomlands.

En stor del av själva inskanningen gjordes i ett större arbetsmarknadsprojekt för några år sedan. Det var ett omfattande jobb – och allt innehåll i bokserien skannades in. Kartor, protokoll och bilagor.

Foto: Camilla Adolfsson

– Vi var tvungna att skära bort bokryggarna för att kunna skanna, men som tur är finns alla böcker i serien i fler exemplar. Så vi har fortfarande böcker kvar att söka i för den som vill och föredrar det. En del upplever till exempel att böcker är lättare att överblicka, säger Helena Mattisson.

Slutade trycka bokserien 1996

Att databasen har handlingar från 1863 har att göra med att det var då kommunerna och landstingen bildades. Med tiden växte deras ansvarsområden och då blev även handlingarna fler.

– I början handlar mycket om skolor, sjukvård, elkraft och vatten. Senare får vi till exempel en utbyggd barnomsorg samtidigt som vissa saker har försvunnit från kommunen till regionen. Som Göteborgsoperan, säger Eva Karlsson, avdelningschef på Regionarkivet.

Hon berättar att den tryckta bokserien helt upphörde 1996.

– Då slutade man ge ut handlingarna i tryckt form. Allt blev mer bli digitalt och man såg inte längre poängen med en bokserie, säger Eva Karlsson.

Foto: Camilla AdolfssonPrenumerera så du inte missar något nytt!