Göteborgs samarbete med Shanghai fortsätter under 2006
Den ökade handeln är sannolikt ett resultat av stadens mångåriga samarbete med Shanghai. Men längre än att det är ”sannolikt” vågar inte författarna till utvärderingen av samarbetsavtalet gå.
Utvärderingen är gjord av Handelshögskolan i Jönköping och presenterades för kommunstyrelsen på onsdagen.
Flera delegationer på besök
Då blev det också klart att partnerstadssavtalet med Shanghai fortsätter gälla under 2006. Det förlängs automatiskt om ingen av parterna säger upp det.
– Nästa år kommer Ostindiefararen fram till Kanton och Shanghai i Kina, och det är en viktig händelse för både Göteborg och Shanghai, säger Håkan Beskow, internationell chef på Stadskansliet.
Under nästa år kommer också fler delegationer från Shanghai än tidigare att besöka Göteborg.
Ska ge bättre samarbete
– Det är vår förhoppning att det gynnar vårt näringsliv. Syftet med avtalet är att skapa ett bra samarbete mellan Shanghai och Göteborg, säger Håkan Beskow.
Fortfarande saknas det ett så kallat positionspapper för utbytet mellan städerna som ska klarlägga vad Göteborg vill göra tillsammans med de städer man har samarbete med och vem det är som har ansvaret.
Positionspapper ska tas fram för alla utbyten staden har, efter beslut i kommunstyrelsen.
– Vi har helt enkelt inte hunnit med det ännu. Beslutet fattades av kommunstyrelsen i maj och arbetet pågår för fullt, säger Håkan Beskow.
Avtal som fått kritik
Göteborg har i olika former samarbetat med Shanghai sedan 1986, med ett kortare avbrott efter händelserna vid Himmelska Fridens torg 1989.
Samarbetet med en stad i världens största diktatur och formerna för det har kritiserats i olika sammanhang, och det är också ett av skälen till att utvärderingen nu har gjorts.
Handelshögskolan i Jönköping har bland annat intervjuat företrädare för företag som haft handel med Shanghai, men även experter på internationell handel från Göteborgs universitet.
Fotnot:
Mellan 1997 och 2003 växte den totala exporten från Göteborgsregionen med 116 procent
Exporten till Kina ökade under samma period med 750 procent, men den utgör ändå bara två procent av regionens totala export.