Foto: Lo Birgersson

2023-10-25 | 4 min läsning

Göteborgs Stad arbetar brett mot välfärdsbrott

Välfärdsbrott innebär stora ekonomiska konsekvenser för samhället. I Göteborg försvinner årligen miljonbelopp från staden.

Under 2021 beräknades det att cirka 21 miljoner kronor av stadens utbetalade försörjningsstöd utgjordes av avsiktligt felaktiga utbetalninga

– Det handlar om skattemedel som är avsedda att stödja de mest sårbara i samhället, exempelvis barnfamiljer med låga inkomster eller personer som lider av psykisk ohälsa, men som i stället hamnar i händerna på oärliga personer som utnyttjar vårt system, säger Mia Wennberg, enhetschef på socialförvaltningen Centrum.

Nu sprids arbetsmetoden

Arbetet med att spåra och utreda felaktiga utbetalningar (FUT) har funnits på plats i socialförvaltningen Nordost i ett år och nu sprids arbetsmetoden till övriga delar av Göteborg. Socialförvaltningarna Centrum, Hisingen och Sydväst etablerar särskilda FUT-funktioner för att motverka välfärdsbrottslighet vid utbetalning av ekonomiskt stöd.

Misstänker du felaktiga utbetalningar eller bidragsbrott?

Om du misstänker att en privatperson får pengar från Göteborgs Stad som de inte har rätt till kan du tipsa oss om det. Då kan du hjälpa oss i vårt arbete mot felaktiga utbetalningar. Vi gör en bedömning av alla tips och gör en polisanmälan om vi misstänker bidragsbrott. På grund av sekretess kan vi dock inte berätta för dig som tipsat oss vad vi kommer fram till. Du som vill tipsa kan vara anonym.

Tipsa via våra FUT-funktionsbrevlådor:

Socialförvaltningen Nordost 

Socialförvaltningen Sydväst 

Socialförvaltningen Hisingen

Socialförvaltningen Centrum

Socialförvaltningen Centrum förstärker sin organisation för att kunna utreda bidragsbrotten och tillsätter handläggare som ska arbeta med frågan.

– Det är inte bara osolidariskt att fuska med bidrag. Får vi inte bort de som utnyttjar vårt gemensamma välfärdssystem skapar det i förlängningen en misstro mot att systemet fungerar. Det är därför det är så viktigt att vi och resten av Göteborg tar ett samlat grepp mot den här typen av brottslighet, fortsätter Mia Wennberg.

Tidskrävande och komplexa utredningar

På socialförvaltningen Sydväst arbetar sedan årsskiftet FUT-utredare Annika Götesdotter. Hon arbetade tidigare som ordinarie socialsekreterare och stödjer Göteborgs Stads beslut om att inrätta specialistfunktioner som enbart fokuserar på bidragsbrotten.

Det handlar om både tidskrävande och komplexa utredningar så det behövs en fokuserad handläggning kring dessa ärenden för att hitta rätt i materialet.

– Det är bra att vi frigör den tiden från de ordinarie socialsekreterarna så att de kan fokusera på sitt grunduppdrag. Vi skapar också möjlighet för mer specialiserad kompetens inom området med FUT. Det ges större möjlighet för samverkan i Göteborgs Stad och med andra myndigheter, mot ett gemensamt mål – att alla former av bistånd ska utbetalas till dem som verkligen behöver det, säger Annika Götesdotter.

Oredovisade inkomster är vanligast

– Välfärdsbrottslighet finns att utreda i alla delar av staden, det är naivt att tro något annat. Under de år jag arbetat i Göteborgs Stad har jag sett att kreativiteten är stor hos de som far med osanning kring sin situation, fortsätter Annika Götesdotter.

– Det vanligaste är oredovisade inkomster, olagliga andrahandsuthyrningar, fejkade skilsmässor, förfalskade dokument, undanhållande av information kring sysselsättning och svartarbete.

Socialförvaltningen Hisingen har precis kommit igång med arbetet i sin FUT-funktion. Kerstin Sundqvist, förste socialsekreterare, FUT berättar:

– Socialsekreterarna har hela tiden haft uppdraget att anmäla och utreda misstänkta bidragsbrott men genom att sätta mer fokus på det arbetet ökar signalen att vi tar problemet på allvar. Det är ju de felaktiga utbetalningar som upphör eller inte blir av alls som är den största vinsten i längden.

Färre får försörjningsstöd

Antalet hushåll som får försörjningsstöd i Göteborg har sjunkit kraftigt de senaste decennierna, från 14,5 till fyra procent sedan 1990. Förklaringen till detta ligger bland annat i att det är hög efterfrågan inom enklare jobb, vilket har varit gynnsamt för många av dem som tidigare haft försörjningsstöd.

På frågan om detta innebär ett minskat inflöde för FUT-utredarna i Nordost är svaret nej.

– Vi har snarare ärenden på kö. Fuskarna slutar ju inte att söka ersättning för att det blir lättare att hitta arbete i samhället. Vi ser i stället att de jobbar svart och samtidigt söker försörjningsstöd, eller får inkomster genom olagliga aktiviteter, berättar enhetschef Elisabeth Vähäkuopus Paulin.

Parallellt med kontrollarbetet ser FUT-gruppen i Nordost en ökning av antalet tips som kommer in från allmänheten.

– Det känns jättebra att de som bor i stadsområdet vill hjälpa till att motverka bidragsfusk och att de känner att de kan kontakta oss, säger Elisabeth Vähäkuopus Paulin.

 

Trygg stad för alla

Alla som lever, verkar eller vistas i staden ska vara trygga och säkra i Göteborg. Alla ska kunna röra sig fritt och vara trygga i sina hem. Ingen ska behöva begränsa sitt vardagsliv eller avstå från att besöka en plats på grund av rädslan för att utsättas för brott. Göteborgs Stad arbetar kunskapsbaserat mot aktuella läges- och problembilder för att öka tryggheten och tilliten samt förebygga och minska brottsligheten i staden. Arbetet sker i samverkan med fastighetsägare, näringslivet, polisen och andra statliga och regionala aktörer och myndigheter samt akademin. Den samlade förmågan är även beroende av goda krafter hos civilsamhället, både i organiserad form och av enskilda.



Prenumerera så du inte missar något nytt!