Göteborgs Stad öppnar en tredje finsk förskoleavdelning
Det är på förskolan Skattegårdsvägen 100 i Tynnered som avdelningen kommer finnas. Förskolan har redan i dag en finskagrupp en dag i veckan, men till våren kommer språket alltså att talas här alla dagar i veckan.
Den nya avdelningen kommer att vara tvåspråkig med platser för både finsk- och svenskspråkiga barn, med pedagoger som pratar bägge språken.
– Platserna kommer att delas upp så att finska barn får förtur till hälften, precis som på de två finska avdelningarna som Göteborgs Stad redan driver. Det gör vi eftersom det är färre barn i kö till de finska platserna och vi vill ha en jämn fördelning, säger Erica Porttila.
Ofta tvåspråkiga
Att alla finska förskoleavdelningar är tvåspråkiga är ett medvetet val, då de allra flesta unga sverigefinnar i dag har svenska som sitt huvudsakliga språk.
– Många av dem är andra, tredje eller fjärde generationens invandrare och pratar själva mest svenska. Att låta barnen gå i finsk förskola kan vara ett sätt för familjerna att få fart på finskan.
Anledningen till att Göteborgs Stad har finskspråkiga förskolor är att kommunen sedan 2011 är så kallat finsk förvaltningsområde. Det innebär bland annat att sverigefinska göteborgare har rätt att använda finska i kontakten med Göteborgs Stad, och rätt till äldreomsorg och förskola på finska.
Kunskap saknas
– Kunskapen om att Göteborg är finskt förvaltningsområde och vad det innebär är dålig. Vi har en grupp sverigefinska 50- och 60-talister som vi vet är medvetna om det, men majoriteten av göteborgarna är det inte. Till och med bland dem som arbetar inom Göteborgs Stad är det många som inte känner till vilka skyldigheter vi faktiskt har.
Också bland Göteborgs sverigefinnar är det många som inte känner till att barnen har rätt till finsk förskola, vilket Erica Porttila ser som den främsta anledningen till att efterfrågan att gå finsk förskola i dag är rätt låg.
Satsar på information
– Vi har svårt att nå ut med information till de sverigefinska småbarnsföräldrarna. Vi räknar med att det finns runt 28 000 sverigefinländare i Göteborg – där ingår även svenskspråkiga finlandssvenskar – men det är omöjligt att gå ut med riktad information till just dem.
Därför kommer Göteborgs Stad framöver fortsätta att satsa på att öka göteborgarnas kunskap om vad det innebär att staden är finskt förvaltningsområde.
– Nästa år ska vi eventuellt ha en informationskampanj på Stadens Buds bilar. Vi kan ju inte få någon efterfrågan så länge folk inte känner till vilka möjligheter som finns.