2024-04-04 | 3 min läsning

Göteborgs Stad ska utse Årets nyskapare

Foto: Lo Birgersson
2024-04-04 | 3 min läsning
Göteborgs Stad lanserar nu utmärkelsen Årets nyskapare. Tanken är att uppmärksamma innovativa satsningar och inspirera till nya arbetssätt i stadens verksamheter.

Göteborgs Stad står inför stora samhällsutmaningar, precis som övriga svenska kommuner. Nya innovativa lösningar krävs för att kunna fortsätta leverera en bra service och välfärd för invånarna.

En svår nöt att knäcka är till exempel hur färre yngre ska kunna försörja fler äldre. Utan nya arbetssätt kommer det inte att finnas tillräckligt med personal inom vård och omsorg de kommande åren.

Foto: Lo Birgersson

Det krävs nya idéer för det dagliga arbetet

Och förutom kompetensförsörjningen behöver samhället kunna bemöta och hantera AI-utvecklingen, klimatfrågan och krisberedskapen på nya sätt.

Men samhällsekonomin växer inte i takt med det utökade samhällsuppdraget. Det krävs nya idéer om hur det dagliga arbetet kan utföras eller mer radikala innovationer som förändrar verksamheterna i grunden.

 ”Det är bra att fira en god satsning”

– Vi vet att det pågår ett förändringsarbete i Göteborgs Stad och det måste lyftas fram mer. Det är bra att fira en god satsning så att andra kan inspireras av den, säger Liselotte Marcusson, kommunikationsstrateg för digitalisering och innovation på stadsledningskontoret.

Årets nyskapare är en intern kampanj för att uppmärksamma insatser som gör skillnad. Vem som helst som jobbar i Göteborgs Stad kan nominera en grupp på minst två personer. Insatserna ska vara knutna till innovation och digitalisering men måste inte vara digitala.

Foto: Lo Birgersson

Genom att uppmärksamma åtgärder som gett en positiv förändring i verksamheten kan fler ta efter och arbetet blir mer effektivt.

”Förvaltningen för funktionsstöd ett fint exempel”

– Det går jättebra att nominera team som jobbar, eller har jobbat, med en satsning som exempelvis bidrar till ett värdefullt socialt sammanhang för deltagare i daglig verksamhet, säger Liselotte Marcusson.

Årets nyskapare
  • Du som är anställd i Göteborgs Stad kan nominera en grupp på minst två personer
  • Nomineringen är öppen till och med 30 april
  • Skicka in nomineringarna här Utmärkelsen Årets nyskapare 
  • Röstningen börjar i mitten av maj och sker via Göteborgs Stads intranät

Kriteriet om skalbarhet handlar om att ett annat team skulle kunna införa samma idé eller att satsningen kan utökas. De andra kriterierna påverkan, nytänkande och mod behöver också vara uppfyllda.

 – Ett fint exempel är att förvaltningen för funktionsstöd har infört en systematik för att ta vara på idéer från medarbetare. Detta har bland lett fram till idén om att utveckla en digital plats för återhämtning där människor med psykisk ohälsa kan få stöd.

Även misslyckanden kan fungera som lärdomar

Hon påpekar att fruktbara innovationer också kan innebära att man slutar att göra någonting i ett arbetsflöde, kanske något som bara fortsatt på ren rutin år efter år. I samband med att nya arbetssätt upptäcks kan andra moment tas bort så att det inte görs av gammal vana.

De nominerade grupperna ska beskriva de lärdomar och insikter som ledde fram till den goda effekten så att andra organisationer och förvaltningar kan inspireras. Förutom äran kommer vinnarna att få något som hela gruppen har glädje och nytta av, till exempel en skräddarsydd workshop.

– Det viktigaste är att priset ger glädje och gynnar insatsen och tar den till en annan nivå så att boende, besökare och näringsliv får ta del av värdet som kommer av satsningen, säger Liselotte Marcusson.

Vinnarna presenteras på konferensen Mötesplats digitalisering och innovation den 10 oktober.

Foto: Lo Birgersson



Prenumerera så du inte missar något nytt!