2024-05-10 | 4 min läsning

Göteborgs Stad söker 100 familjehem

Göteborgs Stad saknar 100 familjehem och jourfamiljer för utsatta barn. Foto: Familjehem Göteborgs Stad
2024-05-10 | 4 min läsning
I sin största kampanj någonsin efterlyser nu Socialstyrelsen familjehem och jourfamiljer för behövande barn. I Göteborg saknas 100 familjehem.

Socialstyrelsens kampanj “Gör en insats” är en nationell satsning som syns i tv, sociala medier, på bio och i utomhusreklam, men även på olika sätt i alla landets kommuner. Målsättningen är att locka fler människor att vilja hjälpa utsatta barn och ställa upp som jourhem, kontaktperson och familjehem.

– Det finns ett jättestort behov av familjehem i hela landet, och detta har uppmärksammats tidigare men aldrig i den här omfattningen, säger Anna Forum, enhetschef på familjehemsenheten i stadsdel Centrum.

Många anmäler sig frivilligt vid kriser

Under den stora flyktingkrisen 2015 hörde många av sig frivilligt för att hjälpa utsatta barn, och även när kriget i Ukraina utbröt. Men trots det är behovet av familjehem alltid större än tillgången.

– Här i Göteborg saknas ungefär 100 familjehem och jourhem och så har det varit under flera år, behovet är konstant. Så vi hoppas att den här kampanjen kan göra fler intresserade av att ställa upp, säger Anna Forum.

Foto: Familjehem Göteborgs Stad

I Göteborgs Stad arbetar tre personer heltid med att utbilda familjehem och jourhem så att de blir rustade att klara av sina uppdrag. Familjerna erbjuds grundutbildningen ”Ett hem att växa i”, men även fortbildningar och föreläsningar.

– Vi märker att det är många som inte vet vad det innebär att vara familjehem och jourhem. Här har vi ett stort och viktigt arbete att göra för att informera allmänheten. Familjehem Göteborg bjuder in till informationsmöte två gånger i månaden. Det är tillfällen för alla som är nyfikna att få veta lite mer, säger Anna Forum.

Olika anledningar till placering i familjehem

Barn och ungdomar blir placerade i familjehem eller jourfamiljer av olika anledningar, men gemensamt för dem är att de inte har möjlighet att bo hemma med sina föräldrar. Det kan till exempel bero på missbruksproblematik eller andra sociala svårigheter.

– Om ett barn inte kan bo hemma, utan det har beslutats att barnet behöver bo någon annanstans, är ett familjehem eller jourhem en bra lösning, säger Anna Forum.

Enligt henne är familjehem eller jourhem ofta bättre än att placera ett barn på ett HVB-hem (hem för vård och boende) eller liknande institution.

Så kan du hjälpa:

Familjehem
Som familjehem tar du emot barn som av olika anledningar inte kan bo hemma. Barnet kan bo en kortare eller längre tid hos dig.

Kontaktfamilj
Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem ungefär var tredje helg, för att vara ett extra stöd.

Jourhem
Som jourhem tar du med kort varsel emot barn som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid.

Kontaktperson
Som kontaktperson träffar du barnet regelbundet för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans.

Mer information:

– Vi kan se att om barn placeras tillsammans med andra ungdomar som har olika bekymmer så finns det risk att man påverkas. I ett familjehem placeras barnen i mer vanliga former, något som kan kännas tryggare för barnet, säger Anna Forum och fortsätter:

– Växer man upp i ett familjehem så är ju också vår förhoppning att man därigenom får relationer som varar, även efter att placeringen har upphört. Det blir ett komplement till ursprungsfamiljen.

Ersättning för familjehem och jourfamiljer

Ställer man upp som familjehem eller jourfamilj får man ersättning i form av omkostnadsersättning för barnets mat, kläder och fritidsaktiviteter. Dessutom får man ett arvode, en ersättning för uppdraget som följer SKR:s (Sveriges kommuner och regioners) riktlinjer.

– Vi har ungefär tusen familjehem och jourhem som har uppdrag i Göteborg i dag och som gör en fantastisk insats. Men det finns alltid en längre kö av barn som behöver andra trygga vuxna. Vill man göra en insats finns det olika former som kan passa ens livssituation, säger Anna Forum.

Som exempel nämner hon kontaktfamiljer, där man träffar barnet ungefär var tredje vecka. Det finns också behov av kontaktpersoner.

– Är man intresserad finns det många fina berättelser från personer som är familjehem i dag och som kan ge en inblick i hur det kan vara att ta ett uppdrag.

Foto: Familjehem Göteborgs Stad



Prenumerera så du inte missar något nytt!