
Stadsdelsdirektör Christina Eide ansvarar för samordningen av stadens skyddsutrustning under covid-19-pandemin.
När det uppstod ett akut behov av skyddsutrustning inom bland annat äldreomsorgen vädjade Göteborgs Stad om hjälp. Svaren kom från många olika håll, både från företag som donerade skyddsmaterial och frivilliga som satte igång att tillverka det som behövdes.
Christina Eide är stadsdelsdirektör i Askim-Frölunda-Högsbo och har under covid-19-pandemin ett särskilt samordningsansvar för skyddsutrustning i Göteborgs Stad.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit. Deras arbete har varit mycket värdefullt och ökat säkerheten för våra brukare och medarbetare, säger hon.
Bra samarbete
Den akuta fasen är över, i alla fall för den här gången. Det finns kvalitetssäkrad skyddsutrustning i lager och leveranser på väg in så därför behövs inte längre de ideella krafterna i samma utsträckning.
– Vi är tacksamma över allt engagemang, samarbetet har verkligen fungerat bra, säger Christina Eide.

Carl Strandby och Laura Reusch var med under de sista timmarna som popup-fabriken var igång. Foto: Ninni Jonsson
På Förklädeshjälpen är det uppbrottsstämning. Popup-fabriken som har varit öppen varje dag mellan 10 och 18 sedan mitten av april ska stängas inom några timmar. Darijan Jelica har varit med från början.
– Vi ville hjälpa till och nu har vi uppnått vårt mål. Jag kan inte tänka mig ett bättra tack än att vi klarat vår uppgift, säger han.
Vänner för livet
Det var framför allt behovet av att göra en insats när samhället stod inför en kris som ledde till initiativet att dra igång fabriken. Fred Hedenberg kom med idén, spred den på sociala medier och via kontakter fick man snabbt tillgång till en lokal som stod tom och som är en del av A Working Lab Johanneberg Science Park.
På bara några timmar var produktionen igång och popup-fabriken blev både en möjlighet att få hjälpa till och en samlingsplats. Flera berättar om den goda stämningen.
– Jag har fått vänner för livet, säger Carl Strandby.
FAKTA | Göteborgs Stad tackar för hjälpen
Här är listan över de volontärer och donatorer som bidragit med en större mängd skyddsutrustning till Göteborgs Stad under den pågående pandemin. Göteborgs Stad har också fått mindre gåvor från privatpersoner som inte har dokumenterats, även till dem riktas ett stort tack.
Volvo Group
Genom sitt stora kontaktnät av leverantörer och tillverkare, bidragit med stora mängder visir och andningsskydd. Medarbetare har på sin fritid organiserat och producerat skyddsutrustning i form av visir och förkläden, där företaget bekostat materialet.
Volvo Cars
Genom sitt stora kontaktnät av leverantörer och tillverkare, bidragit med stora mängder munskydd.
Förklädeshjälpen Göteborg
Ideell verksamhet där privatpersoner organiserat och producerat förkläden på sin fritid.
Skyddsrockar till vården i Göteborg
Ideell verksamhet där privatpersoner organiserat och producerat förkläden på sin fritid.
Visor Aid Göteborg
Ideell verksamhet där privatpersoner organiserat och producerat visirskalmar samt donerat plastfilm till dessa.
Almondy AB
Större donation av skyddshandskar.
IKEA Group
Donerat möbler och inventarier till det gemensamma lager av skyddsutrustning som Göteborgs stad upprättat i samband med coronapandemin.
Mediq Sverige AB
Större donation av skyddshandskar.
Santa Maria AB
Större donation av skyddshandskar och förkläden.
Stena Recycling AB
Tillhandahåller lagerlokal för brandfarligt gods så som handsprit och ytdesinfektion.
Castellum
Tillhandahållit lagerlokal för Göteborgs stads gemensamma lager av skyddsutrustning.