
Anna Ståhlbröst är dititaliseringsledare i Göteborgs Stad. Foto: Liselotte Marcusson
För att främja utvecklingen av artificiell intelligens inom Göteborgs Stads verksamheter öppnas nu en ny finansieringsmöjlighet för organisationer som vill testa och utforska området. Syftet är att skapa förutsättningar för mer effektiva och hållbara kommunala verksamheter. AI-initiativen ska kunna ge både ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat redan under 2026.
– Vi ser stor potential i AI och vill uppmuntra till innovation och nytänkande som kan gynna hela staden, säger Anna Ståhlbröst, digitaliseringsledare i Göteborgs stad.
Stödet kan sökas för en rad olika initiativ, som pilotprojekt, förstudier, implementering av AI-lösningar eller kompetensutveckling. För att få finansiering måste projektet kunna starta under andra kvartalet 2025 och bidra till att stärka AI-användningen i stadens organisationer. Ansökan ska vara inne senast 15 mars.
Innovativt och skalbart
Ansökningarna kommer att bedömas utifrån en rad kriterier, där fokus ligger på initiativets skalbarhet, genomförbarhet och effekt.
Så här ansöker du om AI-finansiering
Sista ansökningsdag: 15 mars 2025
Skicka ansökan till: stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se
Märk ansökan med: ”SLK-2025-00073”
– Vi tittar på hur effektfullt och skalbart ett initiativ är. Kan det användas i fler delar av Göteborgs Stad? Har det potential att skapa långsiktig nytta? Dessa faktorer är avgörande i bedömningen, fortsätter Anna Ståhlbröst.
Hon betonar också vikten av att AI-projekt följer lagar och etiska riktlinjer samt har en plan för långsiktig drift och förvaltning.
– Vi vill se att initiativen inte bara ger kortsiktiga resultat, utan också har en plan för långsiktig finansiering och drift. Det är viktigt att projekten kan leva vidare även efter den här satsningen, säger hon.
Brett användningsområde
Finansieringen är öppen för en mängd olika AI-relaterade projekt. Exempel på områden där AI kan bidra är medborgarservice, säkerhet, krisberedskap, beslutsfattande, administration och personalhantering.
– AI kan exempelvis användas för att förbättra kontaktcenter genom smarta chatbotar, öka säkerheten genom att upptäcka intrångsförsök eller stödja beslutsfattare genom avancerad dataanalys. Möjligheterna är många, och vi hoppas på ett brett spektrum av ansökningar, säger Anna Ståhlbröst.