2024-08-21 | 4 min läsning

Göteborgselev vinnare i internationell konsttävling

Ur Endie Nordins vinnande tävlingsbidrag.
2024-08-21 | 4 min läsning
Göteborgselev vinnare i internationell konsttävling
Schillerskaeleven Endie Nordin är en av vinnarna i den internationella ungdomstävlingen Never such innocence. I sin sex sidor långa serieteckning kombinerad med poesi skildrar hen hur krig påverkar människors liv.

Endie Nordin ska just börja i årskurs 3 på Schillerska gymnasiets spetsutbildning i bild och form. Under förra läsåret deltog hen i konsttävlingen Never such innocence, som har fokus på krig och konflikter, på initiativ av bildläraren Malin Lövgren Caballero.

Endie Nordin, elev på Schillerska gymnasiet, vann konstpriset Never such innocence. Foto: Privat

– Vi letar alltid efter olika projekt, utmaningar och samarbeten. När jag såg ansökan till konsttävlingen kändes det rätt i tiden eftersom det är ett så aktuellt ämne. Det passade också bra med kursplanen som säger att man ska kommunicera med bild, komma ut i olika kanaler och visa upp sin konst, säger Malin Lövgren Caballero.

Skapade bidrag till tävlingen

Under våren fick eleverna börja spåna på idéer och göra en plan för sitt skapande. De arbetade med sina bilder under flera veckor, formulerade en text som beskrev dem och skickade in sina bidrag till tävlingen.

Ur Endie Nordins vinnande tävlingsbidrag.

– Vi var väldigt noga med att det inte behövde handla om en själv. Du behöver inte ha anknytning till krig och konflikter. Som bildskapare är det viktigt att lära sig att man kan berätta sådant som inte har med en själv att göra. Självklart finns det också elever som har egna upplevelser och vi är medvetna om att det kan vara ett svårt ämne. Alla gjorde fantastiska arbeten, säger Malin Lövgren Caballero.

Malin Lövgren Caballero, bildlärare på Schillerska gymnasiet. Foto: Privat

Ville visa olika perspektiv

En av de deltagande eleverna var Endie Nordin som gjorde en så kallad graphic novel – en sex sidor lång serieteckning kombinerad med poesi.

– Jag ville visa på en kontrast som skulle vara intressant bildligt. Jag ville få fram barnets omedvetna perspektiv av kriget – oskyldigt och som en lek. Men också mammans perspektiv som är det verkliga, säger Endie Nordin.

Hen började med att skriva en dikt som upprepade Never such innocence och målade sedan i en digital app.

– Lyckligtvis har jag inga egna upplevelser av krig, utan jag har gått efter det jag har läst. Jag har intresserat mig för politik och världskonflikter sedan jag var liten och när vi är så priviligierade som vi är måste man försöka göra vad man kan. Med mitt verk ville jag lyfta fram att vi alla är människor och att vi inte är så olika trots att vi har olika kultur och politisk åsikt.

Hård konkurrens

Totalt deltog över 4 000 elever från 129 länder i tävlingen. När Endie Nordin fick ett sms av sin lärare där det stod ”Ring mig!” trodde hen att skåpet med alla hens målningar hade brunnit upp. Men det var glada besked. Endie Nordin hade vunnit i den särskilda kategorin 10th Anniversary award.

Never such innocence

  • Never such innocence är ett välgörenhetsprojekt i Storbritannien med fokus på att ge barn och ungdomar en röst om konflikter.
  • Tävlingen med samma namn har anordnats i tio år och personer i åldrarna 9–18 år deltar i kategorierna poesi, konst, musik och tal.
  • 2023/2024 var temat ”Hur påverkar krig människors liv?”.
  • Över 4 000 barn och ungdomar från 129 länder deltog i tävlingen.

Länkar:

– Det var helt galet. Jag hade inte förväntat mig det alls. Men jag blev väldigt glad.

Högtidlig prisceremoni

I juli fick Endie Nordin åka och ta emot ett diplom vid en ceremoni på Royal Society of Arts i London. Hens konstverk printades också ut på en canvas och ställdes ut på Never such innocence jubileumsutställning. Endie Nordin fick dessutom delta i frågestunder, träffa konstnärer från hela världen och presentera sitt konstverk.

– Att få delta i något sådant här skapar en motivation och man förstår att det man gör har betydelse även utanför skolan. Det är dit vi vill med utbildningen. Eleverna ska förstå att de inte bara gör saker för byrålådan, utan att de faktiskt kan påverka, säger Malin Lövgren Caballero.



Prenumerera så du inte missar något nytt!