2006-05-15 | 2 min läsning

Göteborgselever tävlar i skol-SM för kockar och servitörer

Varmrätten är gös – resten är hemligt. Fyra kockelever från Burgårdens och Ester Mosessons restaurangskolor ligger i hårdträning inför Skol-SM den 18 maj. I tävlingen deltar även fyra elever som tävlar om bästa servitörslag.

I samband med Yrkes-SM på Svenska Mässan den 17-19 maj anordnas Skol-SM på Burgårdens Utbildningscenter. Det är restaurangelever i årskurs tre som tävlar om en plats i de nordiska mästerskapen i Finland nästa år.

Ligger i hårdträning

Sammanlagt medverkar sex gymnasieskolor i fem olika lag. Kocklaget från Burgårdens Utbildningscentrum i Göteborg består av Patrik Moberg och Alexander Svantesson.

– Vi har haft uttagningstävlingar för att få fram de bästa inför SM. Nu ligger eleverna i hårdträning, säger kökslärare Mårten Iglodi.

De tävlande lagen ska göra en tre-rätters meny där varmrättens huvudingrediens är gös. Resten av förutsättningarna är hemliga.

Mannerström en av domarna

En tidigare kockelev på skolan har också kvalificerat sig till Yrkes-SM som pågår parallellt.

– Karl-Johan Hult som numera jobbar på restaurang Linnéa i stan. Han tävlar om en plats i Yrkes-SM i Japan nästa år, säger Mårten Iglodi.

För att delta i Yrkes-SM får man inte vara äldre än 22 år. Leif Mannerström är en av de domare som ska bedöma kockungdomarnas insatser.

Elever från Göteborg som deltar i Skol-SM:
• Patrik Moberg och Alexander Svantesson (kocklag), Burgården
• Gabriel Melim-Andersson och Helena Andersson (kocklag), Ester Mosesson
• Linda Augustsson och Emelie Cruz-Kollberg, servitörslag, Burgården
• Ellinor Dahlgren och Sara Linnarsson, servitörlag, Ester Mosesson



Prenumerera så du inte missar något nytt!