Göteborgselever tävlar i skol-SM för kockar och servitörer
I samband med Yrkes-SM på Svenska Mässan den 17-19 maj anordnas Skol-SM på Burgårdens Utbildningscenter. Det är restaurangelever i årskurs tre som tävlar om en plats i de nordiska mästerskapen i Finland nästa år.
Ligger i hårdträning
Sammanlagt medverkar sex gymnasieskolor i fem olika lag. Kocklaget från Burgårdens Utbildningscentrum i Göteborg består av Patrik Moberg och Alexander Svantesson.
– Vi har haft uttagningstävlingar för att få fram de bästa inför SM. Nu ligger eleverna i hårdträning, säger kökslärare Mårten Iglodi.
De tävlande lagen ska göra en tre-rätters meny där varmrättens huvudingrediens är gös. Resten av förutsättningarna är hemliga.
Mannerström en av domarna
En tidigare kockelev på skolan har också kvalificerat sig till Yrkes-SM som pågår parallellt.
– Karl-Johan Hult som numera jobbar på restaurang Linnéa i stan. Han tävlar om en plats i Yrkes-SM i Japan nästa år, säger Mårten Iglodi.
För att delta i Yrkes-SM får man inte vara äldre än 22 år. Leif Mannerström är en av de domare som ska bedöma kockungdomarnas insatser.
Elever från Göteborg som deltar i Skol-SM:
• Patrik Moberg och Alexander Svantesson (kocklag), Burgården
• Gabriel Melim-Andersson och Helena Andersson (kocklag), Ester Mosesson
• Linda Augustsson och Emelie Cruz-Kollberg, servitörslag, Burgården
• Ellinor Dahlgren och Sara Linnarsson, servitörlag, Ester Mosesson