Göteborgskrogar serverar berusade
Berusade personer ställer till stor oreda i samhället. Forskning visar att mellan 75 och 80 procent av alla våldsbrott är alkoholrelaterade. 50 procent av all misshandel sker på eller i närheten av en restaurang.
Restauranger, polis och kommun tar nu gemensamma tag för att få ner berusningsnivån på krogarna i centrala Göteborg och därmed samverka för att minska våld och skador relaterade till berusning på krogen.
Det viktigaste ledet i ansträngningarna för en tryggare miljö runt Göteborgs krogar är RUS-utbildningen – en tvådagarsutbildning i ansvarsfull alkoholhantering som vänder sig till krögare, restaurang- och vaktpersonal.
Annorlunda undersökning
I februari genomfördes en annorlunda undersökning i Göteborg. Skådespelare skickades ut till 30 restauranger i centrala Göteborg. Deras uppgift var att beställa starköl samtidigt som de spelade kraftigt berusade. Vid 50 procent av försöken blev skådespelarna serverade.
Benägenheten att servera varierade något med veckodag. Lättast var det att bli serverad på lördag kväll. Då blev skådespelarna serverade i 70 procent av fallen, trots att de inte borde ha fått köpa mer alkohol. Motsvarande siffra under torsdag och fredag var 40 procent.
De restauranger som besöktes har sena öppettider, antingen till klockan tre eller fem, och vänder sig till gäster som fyllt 20 år. Skådespelarna följdes av observatörer vid varje krogbesök.
Besöken genomfördes under torsdag, fredag och lördag kväll före klockan ett på natten. Tio krogar besöktes varje kväll.
Resultatet av undersökningen visar på ett stort behov av utbildning som ska tillgodoses genom RUS-utbildningen.
Att servera en märkbart berusad gäst strider mot alkohollagen och kan ge böter eller sex månaders fängelse. Restaurangen riskerar även att förlora sitt alkoholtillstånd.
RUS-fakta
RUS-projektet är ett samarbete som leds av Göteborgs Restaurangråd med representanter från restaurangbranschen, polismyndigheten i Västra Götaland, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, tillståndsenheten och cityenheten från stadsdelsförvaltningen Centrum samt Hotell- och Restaurangfacket.
RUS-projektets mål är att förebygga och minska det våld och de skador i krogmiljö som har med berusning och droger att göra.
Under RUS-utbildningen föreläser bland annat representanter från restaurangbranschen, polis samt tillståndsenheten och cityenheten vid stadsdelsförvaltning Centrum. Ambitionen är att samtliga krögare och anställda på krogarna i centrala Göteborg på sikt ska ha gått RUS-utbildningen.
RUS-utbildningen lär ut hur alkoholservering kan ske på ett ansvarsfullt sätt. Den handlar också om alkoholens medicinska effekter, alkohollagen, berusning, våld, narkotika och konfliktlösning.