Göteborgsprojekt belönat med EU-utmärkelse
Urbact är ett europeiskt kunskapsutbytesprogram finansierat av EU. Målet med programmet är att göra det möjligt för städer att arbeta mer tillsammans och utveckla lösningar på gemensamma urbana utmaningar. I slutet av oktober delade programmet ut sin märkning Urbact good practice.
Märkningen delas ut till goda exempel inom hållbar stadsutveckling som har blivit testade och gett positiva effekter lokalt. Projekten ska också vara deltagande och integrerade, relevanta för EU och ha potential att överföras till andra städer. I år fick 116 projekt, av totalt 249 sökande, utmärkelsen. Mutual benefits är ett av två svenska projekt som har fått den.
– Det känns väldigt roligt! Det är ett kvitto på att det här är en relevant fråga som inte bara rör Göteborg och att vi presenterar lösningar som är intressanta även för andra europeiska städer, säger Petter Nilsson, projektledare för Mutual benefits på socialförvaltningen Sydväst.
Resultat lever vidare
Mutual benefits pågick under tre år och avslutades i oktober i år. Men utmärkelsen innebär att projektet kommer att lyftas fram i Urbact:s kommunikationskanaler under 2024 och 2025. Två konkreta delar från projektet lever också vidare i Göteborgs Stad. Det ena är platssamverkan kring sociala boenden, något som alla sådana boenden i staden ska arbeta med. Det andra är en pågående remissrunda för ett funktionsprogram för socialt boende. Om staden antar programmet kommer det att påverka inriktningen på hur lokaler för hemlösa ska se ut och var de ska ligga.
– Projektet lämnar också efter sig ett stort kunskapsunderlag. Förhoppningen är att det ska ligga till grund för stadens fortsatta utvecklingsarbete inom det här området. Vi tror att många förvaltningar kommer att ta till sig av kunskaper från projektet och sätta mål utifrån dem i sina verksamheter, säger Petter Nilsson.
Festival för kunskapsutbyte
Den 8–10 april äger Urbact city festival rum i polska Wrocław. Det är en möjlighet för de utvalda projekten att visa upp sina initiativ för andra och även inspireras av varandra och bygga partnerskap. Då får projekten också motta utmärkelsen i form av ett certifikat.
Mutual benefits
– klok design för ökad trygghet och en stad för alla
- Ett avslutat projekt som pågått under tre år med fokus på hur socialt utsatta människor kan inkluderas när Göteborg utvecklas.
- Projektet har drivits av socialförvaltningen Sydväst i samarbete med Göteborgs stadsmission, Stena fastigheter, Wallenstam och Chalmers. Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, har delfinansierat projektet.
- Allt material från projektet finns på länken här nedan