2025-05-15 | 3 min läsning

Göteborgsprojekt för socialt utsatta nominerat till pris

Götapriset delas ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentlig sektor.
2025-05-15 | 3 min läsning
Projektet Mutual benefits pågick i tre år och handlade om att inkludera socialt utsatta människor i stadsutvecklingen. Nu är projektet nominerat till Götapriset – en tävling för Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentlig sektor.

– Det är väldigt roligt och på något plan ett nationellt erkännande för det arbete som vi har gjort. Vi som stad ska vara stolta för att det här är något som har växt fram i Göteborg och att det har skett en förflyttning i hur vi arbetar. Det är en förutsättning för att utveckling ska ske, säger Petter Nilsson, enhetschef för ACT Göteborg och tidigare projektledare för Mutual benefits på socialförvaltningen Sydväst.

Lärdomar från projektet har blivit verklighet

Mutual benefits drevs av socialförvaltningen Sydväst i samarbete med Göteborgs stadsmission, Stena fastigheter, Wallenstam och Chalmers. Arbetet handlade om hur socialt utsatta människor kan inkluderas i stadsutvecklingen. Det pågick i tre år och avslutades i oktober 2024.

”Det vore så klart roligt att vinna, men det viktigaste är att vi fortsätter att fatta beslut om att bli en mer inkluderande stad. Vi fick mycket kunskap i projektet som vi kan använda för att göra Göteborg bättre”


Petter Nilsson

Petter Nilsson, enhetschef för ACT Göteborg och tidigare projektledare för Mutual benefits på socialförvaltningen Sydväst.

– I staden finns det en politisk vilja att vi ska implementera lärdomar från projektet i de fyra socialförvaltningarna. En platssamverkansmodell för sociala boenden som vi tog fram inom projektet används till exempel redan. I socialförvaltningen Sydväst fastställdes också ett funktionsprogram för sociala boenden som vägleder oss när vi ska utvärdera befintliga lokaler och skaffa nya, säger Petter Nilsson.

Kan vinna innovationspris

Mutual benefits är nu ett av tio projekt som är nominerade till Götapriset. Syftet med priset är att stimulera utveckling inom de offentliga verksamheterna och främja innovationer som bidrar till en bättre välfärd. Vinnaren avslöjas under Kvalitetsmässans invigningskväll den 11 november. De nominerade projekten kommer också att presenteras på Kvalitetsmässan. Vinnaren får 100 000 kronor.

Mutual benefits – klok design för ökad trygghet och en stad för alla

  • Ett avslutat projekt som pågått under tre år med fokus på hur socialt utsatta människor kan inkluderas när Göteborg utvecklas.
  • Drevs av socialförvaltningen Sydväst i samarbete med Göteborgs stadsmission, Stena fastigheter, Wallenstam och Chalmers. Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, delfinansierade projektet.

Länk: Göteborgs Stad: Mutual benefits

– Nu ska vi först sammanfatta ett lite större underlag som ska användas för att juryn ska bedöma projektet i nästa steg. Det vore så klart roligt att vinna, men det viktigaste är att vi fortsätter att fatta beslut om att bli en mer inkluderande stad. Vi fick mycket kunskap i projektet som vi kan använda för att göra Göteborg bättre, säger Petter Nilsson.

Bakom Götapriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges kommuner och regioner, SIQ – Institutet för kvalitetsutveckling, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Svenska kyrkan och Kvalitetsmässan.

 




Prenumerera så du inte missar något nytt!