Göteborgsseminarium om kriget i Mellanöstern visas i Svt
– Barnens ögon följer mig, de säger ’Snälla Wilson, snart är det vinter och vi behöver kläder, du har lovat oss det, glöm inte’!
Direktrapport från Kurdistan
Wilson Odisho arbetar som informatör på Göteborgs Stads enhet för samhällsorientering där han håller kurser om det svenska samhället för nyanlända. Många av dem kommer direkt från kriget i Mellanöstern.
Nyligen var han på en resa i irakiska Kurdistan för att dela ut kläder och mediciner som en stödförening samlat in i Göteborg. På seminariet i förra veckan gav han en direktrapport från resan.
– Syftet med resan var också att se hur situationen är i lägren, berättar han. Barn hängde på mina armar, de grät och skrek, jag blev nästan stum och kunde inte prata. Det enda jag såg var lidande.
Att kvinnor och barn är särskilt utsatta i en av de absolut värsta humana katastroferna sedan andra världskriget, intygades av seminariets andra föreläsare Shadiye Heydari . Hon har själv flytt två gånger i sitt liv. Sedan hon kom till Sverige 1986 har hon fortsatt arbeta politiskt här, särskilt med frågor som handlar om mänskliga rättigheter. På seminariet berättade hon om sin resa till irakiska Kurdistan i augusti.
”Vi kan inte blunda”
– Sista kvällen skulle vi ha en avskedsmiddag med våra vänner och släktingar, men det blev inte som vi hade tänkt.
ISIS närmade sig staden Erbil och under kvällen ringde alltfler telefoner. Det var anhöriga som sa att ”vi måste fly. Nu. Kom hem!”. När de gick ut från restaurangen var staden helt förändrad. Säkerhetsstyrkor överallt på gatorna och bilar fulla med människor på flykt.
Shadiye Heydari talar om kvinnorna som fallit offer för ISIS, som kidnappats, gifts bort och används som sexslavar.
– Vi kan inte blunda, vi måste göra något!
Staden arbetar mot rekryteringen till ISIS
Idag finns inget som tyder på en snabb lösning av konflikterna i Mellanöstern. Tvärtom är situationen mycket komplicerad. Ingmar Karlsson, före detta ambassadör och författare, inledde seminariet med en beskrivning av religionens roll i krig och fred genom tusentals år, men också av hur politiska intressen både i regionen och i omvärlden komplicerar dagens situation ytterligare.
Seminariet avslutades med ett föredrag om hur kriget får konsekvenser lokalt i Göteborg. Flera personer härifrån har anslutit till olika stridande styrkor. Det mest oroväckande är den rekrytering som pågår till ISIS.
Zan Jankovski från stadsdelsförvaltningen Angered och Sven-Johan Dahlstrand från social resursförvaltning berättade om hur Göteborgs Stad arbetar med frågan och att det är fler personer från Göteborg än från övriga landet som rest ner.
Seminariet var det sista för året i programserien Göteborg i världen – världen i Göteborg som arrangeras av enheten för samhällsorientering, social resursförvaltning. Syftet är att ge bakgrundskunskap och inspiration till tjänstemän och andra som möter nyanlända. På torsdag 13/11 kan du se seminariet i sin helhet på TV2 kl 9-12. Därefter kan du se det på SVT Forums hemsida (se länken nedan).
Foto: Wilson Odisho