2010-10-18 | 3 min läsning

Göteborgsskola fick pris i skolmatstävling

Lindåsskolan har blivit utsedd till Bästa stora skolkök av en man som det senaste året ätit sig igenom 100 skolrestauranger i Sverige. På Lindåsskolan tycker till och med de svårflörtade äldre eleverna om maten. Hemligheten bakom framgången är inte pengar, utan personalens engagemang och kunskap.

Pär Bergkvist heter mannen som bestämde sig för att prov-äta maten i 100 skolrestauranger för att ta reda på om den verkligen är så dålig som ryktet säger. Han blev positivt överraskad, och när han skulle utse Bästa stora skolkök stod Lindåsskolan i Billdal som segrare.

”Otrolig kreativitet”

Margareta Adler är kostchef i Askim. Hon instämmer i Pär Bergkvists omdöme och ger kökspersonalen på Lindåsskolan hela äran.

– De är så engagerade, de har en otrolig kreativitet och kunskap.

– Barn är svåra att tillfredsställa, särskilt de äldre barnen som går i sjuan och åttan. De tycker ofta att allt är äckligt. Men Lindåsskolan har till och med fångat dem. Det finns en pizzeria i närheten, men det är nästan ingen som går dit längre.

Samma peng att använda

Liksom alla andra skolor i kommunen styrs Lindåsskolans inköp av upphandlingsbolagets avtal.

– Det är upp till personalen att hitta de bästa råvarorna där och göra något bra av det. Alla har ju samma peng att använda, säger Margareta Adler.

Köksmästaren på Lindåsskolan har också samma riktlinjer att följa som övriga skolor, till exempel kring hur ofta man får lov att servera soppa eller korv och hur ofta eleverna ska få fisk.

Men på Lindåsskolan gör man inte fasta menyer för hela terminen, utan arbetar istället med menyer för tre veckor i taget.

– Det ger utrymme för kreativitet, och det ger arbetsglädje, säger Margareta Adler.

Uppmuntrar vuxna att besöka skolan

Lindåsskolan fick nya lokaler för tre år sedan och kunde då bygga upp skolmatsverksamheten från grunden med ny personal.

– De använder nästan inga halvfabrikat, till exempel pannbiffar gör de själva. Eleverna har alltid två rätter att välja på, och en stor salladsbuffé med 15 olika sorter.

Margareta Adlers råd till föräldrar vars barn klagar på skolmaten är att besöka skolan och smaka själva för att bilda sig en egen uppfattning. Hon tror att många vuxna har minnen från sin egen skoltid, och menar att maten är mycket bättre idag än den var för 30 år sedan.



Prenumerera så du inte missar något nytt!