Göteborgsstudie förändrar behandlingen av urinvägsinfektioner
Det är relativt vanligt att äldre män drabbas av den allvarligare formen av urinvägsinfektion med feber, så kallad febril urinvägsinfektion. Det har varit oklart hur män med besvären ska undersökas och behandlas. Sjukvården har utgått från kvinnors urinvägsinfektioner och männen har därför oftast både röntgats och genomgått så kallad systoskopi, då ett rör förs upp i urinblåsan.
Behövs ingen röntgen
Studien visar att det för det mesta inte behövs varken röntgen eller systoskopi om bara patienten kommer på återbesök efter någon månad.
– Sättet att undersöka och behandla dessa män kommer att spridas både i Sverige och världen, säger Peter Ulleryd forskaren bakom undersökningen.
Det nya behandlingssättet tillämpas redan vid infektionskliniken vid Östra sjukhuset som är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Enligt Peter Ulleryd så är alltid minst en eller två av infektionsklinikens 60 platser upptagna av män med urinvägsinfektioner.
Mindre mängd antibiotika
Studien visar även att det räcker med två veckors behandling med antibiotika för att männen ska bli friska. Idag skrivs det rutinmässigt ut fyra veckors medicinbehandling.
– Det innebär att den totala antibiotikaanvändningen kan minskas vilket är bra, säger Peter Ulleryd.
Första större studien i världen
Studien är den första som gjorts i världen när det gäller den allvarliga typen av urinvägsinfektioner bland män. Den har gjorts på 86 patienter på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg mellan 1993 till 1997. Det som är unikt är att undersökningen gjort på så många patienter och att en uppföljning gjorts under lång tid.