Styr & Ställ firar Cykelns dag med att erbjuda gratis resor under fyra dagar. Foto: Patrik Olsson

2024-05-27 | 3 min läsning
Gratis cykelturer med Styr & Ställ
Den 3 juni är det Cykelns dag. Det firar Styr & Ställ med att bjuda nya och gamla resenärer på gratis cykelturer under fyra dagar.

Styr & Ställ har 1 750 lånecyklar på 135 stationer i Göteborg och Mölndal. Mellan 31 maj och 3 juni kommer hela systemet att låsas upp för både nya och redan registrerade användare. Under den tiden har man möjlighet att få obegränsat antal gratisresor på upp till 60 minuter per resa.  

– Vi vill fira Cykelns dag och uppmuntra fler att cykla. Med den här kampanjen hoppas vi nå många nya användare och få fler att inse vilket smidigt sätt det är att ta sig fram i staden på, säger Emma Edvardsson, planeringsledare på stadsmiljöförvaltningen, Göteborgs Stad.

Finns på plats för att hjälpa till 

Under den första dagen med gratisresor kommer representanter från Styr & Ställ att finnas på fyra platser runt om i Göteborg – Esperantoplatsen, Valand, Olof Palmes Plats och Lindholmsplatsen. Mellan klockan 14 och 16:30 svarar de på frågor och hjälper folk att komma igång. 

– Jag tror att många är intresserade av att testa våra cyklar, men de behöver bara en liten knuff. Det är verkligen enkelt att använda Styr & Ställ. När du väl har skapat ett konto sköter du allt i appen och du har alltid tillgång till en cykel. Antingen för hela resan eller om du hellre vill åka kollektivt en bit och cykla en bit. Våra cyklar är en slags förlängning av kollektivtrafiken, säger Emma Edvardsson.

Digital karta med cyklar och hållplatser  

För att göra det enklare att kombinera olika färdmedel testar Västtrafik just nu en digital karta, som finns tillgänglig via vasttrafik.se, labs.vasttrafik.se och appen Västtrafik To Go. Där kan man se tillgängliga lånecyklar och elsparkcyklar i Göteborg tillsammans med Västtrafiks hållplatser.  

– Vi är en av flera aktörer som är med i det här testet. Under testperioden fram till september kan man gå in i To Go-appen och hämta en rabattkod. Med den får man ett månadskort för 50 kronor i stället för 90 kronor, säger Emma Edvardsson. 

Stenpiren är en av Styr & Ställs åtta sommarstationer, som finns från 1 juni till 31 augusti. Foto: Styr & Ställ

Sommarstationer även i år 

En annan satsning som underlättar för resenärerna är sommarstationerna. De finns på flera platser även i år, bland annat på Saltholmen och vid Delsjöbadet, från 1 juni till 31 augusti.  

I samband med starten av den nya gratisfärjan till Lundbystrand kommer det även att finnas en permanent Styr & Ställ-station vid det nya färjeläget. 

Styr & Ställ 

Styr & Ställ är Göteborgs och Mölndals lånecykelsystem med 1 750 cyklar och 135 stationer. 

Ett årskort med Styr & Ställ kostar 300 kronor. Då ingår de första 60 minuterna i varje resa.  

Sommarstationerna finns mellan 1 juni och 31 augusti på följande platser: Munkebäckstorget, Delsjöbadet, Härlanda tjärn, Saltholmen, Askimsbadet, Ganlet badplats, Näsetbadet och Röda sten.

Läs mer:Prenumerera så du inte missar något nytt!