Grundskoleförvaltningen bjuder in till dialog om skolplaceringar

Utbildningschef Marie Sandstig och hennes kollegor började på tisdagen ringa runt till 200 slumpmässigt utvalda vårdnadshavare som en del i dialogen kring kommande skolplaceringar. Foto: Marie Åhman
– Vi måste lyssna på och ta till oss upplevelser och synpunkter från vårdnadshavare med olika bakgrund, i alla delar av staden, säger grundskoledirektör Bengt Randén.
Bakgrunden till dialogerna är skolplaceringar som inte gick som planerat. I grundskoleförvaltningen pågår redan ett intensivt arbete för att garantera att samma misstag inte händer igen.
Det handlar bland annat om att se över hur förvaltningen organiserar skolenheter, regler för skolplacering, hur många skolplatser man kan skapa på varje skolenhet och hur förvaltningen kan ge vårdnadshavare och elever en större förutsägbarhet i hur skolplaceringarna går till och varför.
Men grundskoleförvaltningen behöver också få in synpunkter och förslag på vad som behöver bli bättre. Därför kommer förvaltningen under hösten att ha medborgardialoger.
— Vårdnadshavare och elever ska känna sig trygga med hur vi hanterar skolplaceringar. Så har det inte varit i år, säger Bengt Randén.
FAKTA | Medborgardialoger inför kommande skolplaceringar
Grundskoleförvaltningen vill lyssna på så många olika röster som möjligt, med olika erfarenheter och från alla delar av Göteborg. Det görs på tre olika sätt:
- Vårdnadshavare och elever kan skicka in synpunkter och förslag på vad som behöver bli bättre.
- Telefonsamtal med 200 slumpmässigt utvalda vårdnadshavare. Detta arbete påbörjade direktör, utbildningschefer och avdelningschefer från grundskoleförvaltningens förvaltningsledning den 7 oktober
- Samtal i grupper med vårdnadshavare från olika delar av Göteborg, tjänstepersoner och politiker.