2024-06-18 | 3 min läsning

Guidade turer i Slottsskogen i sommar

I 150 år har Slottsskogen varit göteborgarnas park. Ett populärt utflyktsmål i alla tider. Foto: Göteborgs Stadsmuseum
2024-06-18 | 3 min läsning
Guidade turer i Slottsskogen i sommar
Har det funnits björnar i Slottsskogen? Vad har Kobbs te med parken att göra? Vad är grejen med landskapsstugorna? Det är några av frågorna som får svar på de guidade turerna som ordnas i parken i sommar.

Slottsskogen har varit göteborgarnas park sedan 1874 och är en plats fylld med minnen och berättelser. När parken nu fyller 150 år firas det bland annat med kulturhistoriska vandringar med kunniga guider från Stadsmuseet. Guidningarna är på tisdagar och torsdagar klockan 11.30 och 13.30 under vecka 26–31. Vecka 28–30 är guidningen klockan 11.30 på engelska.

– Intresset är stort för de guidade turerna. Första veckan är fullbokad vilket är väldigt kul, men vi kommer hålla på i sex veckor så det finns många chanser att vara med på en tur, säger Kenneth Hedlund på stadsmiljöförvaltningen som är planeringsledare för Slottsskogens 150-årsfirande.

Kenneth Hedlund på stadsmiljöförvaltningen är planeringsledare för Slottsskogens 150-årsfirande.

Nostalgi, historia och natur

 Vandringen rör sig genom så väl parken som historien. Den berättar bland annat om hur Slottsskogen förändrats från en park enbart för kungligheter till att bli göteborgarnas stadspark, öppen för alla. Längs vägen får man ta del av nostalgi, historia och kunskap om parkens natur.

– Turen håller på en timme och vi har avgränsat så att det blir lagom långt att gå. Vi rör oss i området runt den stora gräsmattan. Man går på de asfalterade gångarna, men det kan förekomma trottoarkanter längs vägen. Starten är nedanför Säldammsbacken, på platsen vid August Kobbs porträtt och turen slutar vid Björngårdsvillan, säger Kenneth Hedlund.

Gratis men föranmälan behövs

De guidade turerna är gratis men man behöver förboka sin plats, vilket görs på den här länken på Stadsmuseets hemsida. Man kan göra fem bokningar per person. Det är också viktigt att avboka om man får förhinder så att någon annan kan ta platsen.

– Efter sommaren när vi har gjort alla guidade turer kommer vi att utvärdera och se hur det gick. Det här blir ett test för att se om vandringarna kan bli ett återkommande inslag även i framtiden, säger Kenneth Hedlund som också tipsar om att följa Slottsskogen på Instagram för att ta del av bilder från parken och information om vad som finns att göra.

Guidade turer i Slottsskogen

När: Tisdagar och torsdagar klockan 11.30 och 13.30 vecka 26-31. Under vecka 28–30 är guidningen klockan 11.30 på engelska. Var på plats tio minuter innan start.

Var: Samling vid August Kobbs porträtt nedanför Säldammsbacken i Slottsskogen.

Hur länge: Turerna pågår 60 minuter.

Tillgänglighet: Turerna går på asfalterade vägar och gångar. Trafik, höga ljud, trottoarkanter och gatstenar kan förekomma.

Anmälan: Anmälan till turerna görs på Stadsmuseets hemsida

Men hur var det nu med björnarna, Kobbs te och landsskapsstugorna? Boka in dig på den guidade turen så får du svaret. Dessutom får du reda på varför Björngårdsvillan heter som den gör. Slottsskogen är full av historier och Kenneth Hedlund själv lyfter parkens viktiga funktion som en plats där människor kan mötas och skapa nya minnen.

– Jag tycker att det finaste med Slottsskogens historia är att det under alla år har funnits ett behov och en vilja hos människor att umgås med varandra ute i naturen, på många olika sätt. Det var grunden till att det blev en allmän park och det är fortfarande idag en viktig motivation för att parken ska kunna finnas kvar och utvecklas, säger han.Prenumerera så du inte missar något nytt!