30–31 augusti håller Göteborgs Stads naturförvaltare i guidningar på Stora Amundön. Då har alla som vill möjlighet att lära sig mer om vad staden gör för att öka den biologiska mångfalden i naturområden. Foto: Stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad
Stora Amundön ligger i sydvästra Göteborg och är en del av naturreservatet Stora Amundön och Billdals skärgård. Ön har en varierad natur med sandstränder, klipphällar, strandängar, våtmark och betesmark med stora ekar.
Nyanlagd våtmark
De senaste åren har Göteborgs Stad gjort flera naturvårdsåtgärder för att förbättra förutsättningarna för den biologiska mångfalden på ön.
– På Stora Amundön finns bland annat en slåtteryta där gräset slås varje år. Vi har också anlagt en våtmark och återställt hedmark med hjälp av röjningar och bränningar, säger Mikaela Löfgren naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.
Naturvårdsguidningar på Stora Amundön
- Fredag och lördag 30–31 augusti
- Drop-in mellan klockan 11 och 14
- Samling på bron mot Stora Amundön
- Guidningarna är gratis
- Rundturen är cirka 1,5 kilometer
Gamla ekar viktiga för mångfalden
En annan åtgärd har handlat om att ge de stora ekar som finns på ön mer plats och bättre förutsättningar. Det har de fått genom så kallade frihuggningar där mindre träd tagits bort, men stubbar och död ved lämnats kvar.
– Över 500 arter är direkt knutna till gamla ekar i öppna landskap så de är väldigt viktiga för den biologiska mångfalden. En annan viktig aspekt är den stora flora av lavar som växer på ekar. Flera arter är väldigt solkrävande, säger John Ringström, naturförvaltare med ansvar för bland annat naturreservatet Stora Amundön och Billdals skärgård.

Foto: Stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad
Många åtgärder på liten yta
Den 30–31 augusti har allmänheten chans att titta på och lära sig mer om naturvårdsåtgärderna på Stora Amundön. Då guidar Mikaela Löfgren och John Ringström tillsammans med sina kollegor besökare till olika naturområden i reservatet.
– Vi bedriver ju naturvård runt om i hela Göteborg. På Stora Amundön har vi gjort flera åtgärder på relativt liten yta så där finns möjlighet att se många olika saker. Guidningarna är ett sätt för oss att visa upp hur staden jobbar med naturvård och hur vi kan utveckla de naturvärden vi redan har på ett bra sätt. Vi hoppas att många vill komma och titta, säger Mikaela Löfgren.