Till vardags arbetar Hanna Alvegard på en förskola i Göteborg. Om hon inte tränar i sitt lag Olympic Göteborg. I mitten av juni tog hon dock ledigt från jobbet och for till Berlin. Hanna och resten av basketspelarna som blivit uttagna till svenska damlandslaget åkte till Special Olympics Games som går av stapeln var fjäre år.
– Vi gick in i en idrottsbubbla som varade i två veckor. Det var härligt och väldigt intensivt. Jag tänkte inte på jobbet en enda gång, säger Hanna.
Som Vårt Göteborg berättat tidigare samlar Special Olympics Games 7 000 idrottare från cirka 170 länder som under två veckor tävlar i 26 olika idrotter. Alla spelare delas upp i olika divisioner så att de får möta jämbördigt motstånd.
Fokus på hälsa
Förutom idrott innehöll Special Olympics-bubblan hälsa. Forskning visar att personer med intellektuella funktionsnedsättningar (IF) inte alltid får den vård de behöver. Därför har Special Olympics Games startat ett hälsoprogram med målet att förbättra den fysiska och psykiska hälsan för personer med IF. Det sker bland annat genom ett idrottarna i Special Olympics Games får tillgång till olika typer av hälsovård och friskvård.
– Det var allt från hälsokontroller och syntester till föreläsningar om kost och tips om fotvård, säger Bert-Greger Engström som till vardags jobbar som stödassistent på en daglig verksamhet i Göteborgs Stad och är en av basketlagets tränare.
Blev ett lag
Veckorna i Berlin handlade också om att forma ett landslag. Alla spelare kom från olika klubbar och hade inte spelat ihop innan.
– Många är vana att spela i lag med killar som kanske tar mer plats. Det här är första gången Sverige deltar i en internationell tävling med ett renodlat damlag och nu var de tvungna att hitta nya roller.
Hanna Alvegard tycker att processen att komma samman som lag gick förvånansvärt fort.
– Allt eftersom vi lärde känna varandra blev vi ett lag, Både på planen och utanför. Det gick ju bra också. Vi slog Indien ganska rejält i finalen.