Hackathon på Lindholmen för bättre medborgardialog
Tillsammans med SP, ett internationellt institut för forskning och innivation, deltar Göteborgs och Borås kommuner i projektet ”Smarta städer: innovativ egovernance”. Fritt översatt, hur man med hjälp av digital teknik kan utveckla medborgardialogen.
Som en del av forskningsprojektet arrangerades i helgen en hackathon – en digital mötesplats – på Lindholmen Science Park. Deltagarnas gemensamma uppdrag var att försöka utveckla vägar som kan göra medborgardialogen bättre, enklare och effektivare.
Konkreta förslag
Det var inte bara kommunala medarbetare som ville vara med på Lindholmen, bland de 30 deltagarna fanns också programmerare, studenter och stadsbyggnadsintresserade från andra håll.
– Det var många livliga diskussioner och en väldigt bra energi i lokalen, säger Eric Jeansson som är chef för geografiska informationssystem på stadsbyggnadskontoret och fortsätter:
– Många jobbade sent. Det blir som en livsstil just den här helgen.
Förutom några inledande grupparbeten gavs det möjligheter att utveckla egna spår. Två av de mest konkreta presenterades på måndagskvällen.
Förnyad ansökan till Vinnova
– Det ena kallas ”Koll på stan” och går ut på att den som till exempel ser en trasig parkbänk eller gatlampa enkelt ska kunna ta en bild, visa på en karta och anmäla iakttagelsen på en app. Det andra förslaget vill ge medborgaren möjligheten att begära specifik information för ett angivet område – kanske runt sin bostad eller arbetsplats, säger Eric Jeansson som själv deltog i en hackathon för allra första gången.
– Jag tyckte det var väldigt spännande. Vill vi göra om det i ett annat sammanhang skulle vi kanske kunna utgå från en konkret uppgift och arrangera det hela som en tävling.
Om det blir en fortsättning på forskningsprojektet ”Smarta städer” är ännu oklart. En förnyad ansökan om anslag kommer i dagarna att lämnas till den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Blir den välvilligt bemött är tanken att projektet ska fortsätta i ytterligare 2, 5 år.