– Tack, ja det är roligt att vi har funnits så länge och utvecklat vår verksamhet till vad den är idag. Det är klart att det måste firas, men det blir bara något enkelt med personalen.
Hur skulle du beskriva utvecklingen genom åren?
– I början var vi ett tiotal medarbetare som jobbade på kvällar och nätter med en del av allmännyttans hyreslägenheter, numera är vi ett 30-tal som även arbetar dagtid och vi har 90 000 av stadens totalt cirka 120 000 hyreslägenheter anslutna, både kommunala och privata. Plus ett halvdussin bostadsrättsföreningar. Sedan är det faktiskt inte ovanligt att husägare ringer till oss också, för att de inte vet vem de ska ringa annars.
Men störningarna sker alltså inte bara på kvällar och nätter?
– Grejen är att vi inte bara rycker ut vid akuta händelser eller konflikter mellan grannar, vilket oftast sker kvällar och nätter, utan kanske framförallt arbetar långsiktigt och förebyggande dagtid. Och de två företeelserna hänger ihop, eftersom vi aldrig släpper ett ärende efter en akut utryckning, utan följer upp och ger återkoppling och ser till att det får en långsiktigt hållbar lösning.
Hur då?
– Dels har vi oerhört duktiga medarbetare, som är trygga i sig själva och fenomenala på att hantera mer eller mindre uppblossade situationer, till exempel med människor i affekt. Sedan använder vi oss av stadens hela nätverk av kompetenser för att lösa grundorsakerna till problemet, som kan vara alltifrån våld i nära relationer, demens, psykisk ohälsa, droger eller hemlöshet, ofta kopplat till ett barnperspektiv.
Men det handlar inte bara om bråk och stök?
– Nej, det kan vara betydligt enklare saker som hänt i en familj, som gör att de kanske ligger efter med en hyresbetalning, och då hjälper vi till att hitta lösningar för den situationen. Sedan är det viktigt att komma ihåg att en störning är en känsla, och i vissa fall kan den bero på att det är anmälaren som är otrygg, oavsett sina grannar, och då är det där vi måste hjälpa till att sätta in rätt insatser. Vi försöker stävja allt i sin linda, så att folk i absolut möjligaste mån ska kunna bo kvar och släpper aldrig någonting innan det är löst. Den inställningen är en framgångsfaktor.
Ni var först ut i landet med den här verksamheten, har det kommit några efterföljare?
– Nej, faktiskt inte med samma typ av helhetstänk som vi har. Jag vågar påstå att vi fortfarande är världsunika! Du får googla hur mycket du vill, hittar du något liknande lovar jag att … gå till Haparanda!
Nu har du lovat!
– Ja … Fast du får följa med!