Hilda Esping och Christian Falk, äldrekonsulenter i äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen ser fram emot en stor publik på allsången i Bergkristallparken. Foto: Yildiz Zhaco 

2023-06-26 | 3 min läsning
Hallå där Christian Falk och Hilda Esping!
...ni är äldrekonsulenter inom den hälsofrämjande och förebyggande verksamheten i sydvästra Göteborg. Jag har hört att ni laddar för sommarens allsång i Bergkristallparken, som ni på mötesplatser Sydväst arrangerar. Berätta mer! 

– Ja, på torsdag efter midsommar, klockan 16, är det den första allsången, med Mats Westling på parkscenen. Sommarens happening är då i gång! En efterlängtad tradition som i sommar fyller fem år. Det blir sex allsångstorsdagar med olika artister som också är allsångsledare, säger Hilda Esping.  

Vilka får komma och vara med?

– Alla är välkomna! Allsången är gratis och det är bara att droppa in! Vi ställer fram stolar, bord och parasoller. Det är bara att slå sig ner. Det brukar komma folk i alla åldrar från hela Göteborg. Men allra flest kommer förstås från närområdet. Publiken kan vara upp till 100 personer, men det varierar med vädret. Kommer du före klockan 16 kan du passa på att köpa en enkel fika i parkhusets café, ”Röda stugan”. säger Hilda Esping.  

Varför är detta så populärt, tror ni?

– Det är jätteroligt att sjunga tillsammans och känna gemenskap med andra!  

Vad förväntar ni er av allsången denna sommar?

– Att det blir lika trevligt som alltid! Vi hoppas även i sommar på en blandning av mor- och farföräldrar med barnbarn, familjer, kompisgäng, unga, seniorer … Ja, alla som vill sjunga, ha roligt och delta i gemenskapen. I vårt arbete vill vi bidra till bygget av en gemenskap som kan uppstå när exempelvis grannar samlas och lär känna varandra. Allsången är en del av det. Vi har märkt att när allsången är avslutad då fortsätter folk att bubbla, skratta och tjattra efteråt, säger Christian Falk.   

Vilka låtar brukar stå på repertoaren?

– Många klassiska örhängen ur Göteborgs låtskatt brukar finnas med. Det blir allt från rock till dragspel. Varje allsångstillfälle har också sina egna låtar utifrån artistens egen repertoar. Vi kan också få sjunga med till låtar av Taube, Vreeswijk, Dylan, Beatles, Nationalteatern … Alla i publiken får låna ett texthäfte så det blir enkelt att hänga med, säger Christian.  

Vilket är ditt bästa minne från tidigare allsångstillfälle i parken?

– När spontana saker händer. En senior som kommer upp på scenen och vill sjunga med allsångsledaren eller dra en fräckis, säger Hilda Esping.  

– Jag var med för första gången förra sommaren. Då rådde fortfarande ett slags social post-covid. Vi hade märkt att man var fortsatt försiktig med att komma på aktiviteter på mötesplatserna om det verkade bli mycket folk. Vi var därför osäkra på hur det skulle bli på sommarens allsång. Men redan vid första tillfället bara strömmade det in folk i parken. Fjällornas Trio spelade, vi kunde vara utomhus och hade jättefint väder. Vi kände hur roligt alla tyckte det var. Något släppte då, kändes det som. Känslan av att ha vågat! säger Christian Falk.

Fjällornas Trio inledde allsången sommaren 2022 och många samlades i det vackra vädret. Foto: Christian FalkPrenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | Allsång i Bergkristallparken

När? Torsdagar vecka 26–28 och vecka 31–33 klockan 16–17

Var? Utomhusscenen utanför parkhuset “Röda Stugan” Bergkristallparken  

  • 29 juni: Mats Westling 
  • 6 juli: PROCK
  • 13 juli: Musik i Sydväst
  • 3 augusti: Emil Andersson
  • 10 augusti: Rock and Ripple band
  • 17 augusti: Bengt Magnusson och Suzanne Rangstedt   

FAKTA | Bergkristallparken

Bergkristallparken är en mötesplats där generationer möts. Parken är bemannad både vardag och helg, av personal från äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen samt från kultur och fritid, Göteborgs Stad.

Röda stugan, parkhusets café, är öppet till klockan 16.